aA
Izraelio karo laivyno komandosams pirmadienį paryčiais šturmuojant į Gazos Ruožą plaukusių laivų vilkstinę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą, tikriausiai žuvo iki 19 palestiniečius palaikančių aktyvistų, kurių dauguma, kaip pranešama, buvo Turkijos piliečiai.
Izraelio pajėgoms atakavus į Gazos Ruožą humanitarinę pagalbą plukdžiusius laivus žuvo iki 19 žmonių (atnaujinta)
© Reuters/Scanpix

Humanitarinės pagalbos krovinį gabenanti šešių laivų vilkstinė, kurioje plaukė apie 600 palestiniečius palaikančių aktyvistų, sekmadienį išplaukė į Gazos Ruožą iš tarptautinių vandenų netoli Kipro, ignoruodama Izraelio paskelbtą šio palestiniečių anklavo blokadą.

Šios aukšto lygio misijos siekiant padėti aprūpinti blokuojamą palestiniečių anklavą būtiniausiomis atsargomis, kruvina atomazga įvyko JAV prezidento Baracko Obamos ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu susitikimo Vašingtone išvakarėse.

Žydų valstybė dėl smurto proveržio kaltina keleivius, kurie esą priešinosi ir sukėlė pavojų karių gyvybėms. Tuo tarpu laivuose buvę aktyvistai pateikė kitokią šio incidento, įvykusio tarptautiniuose vandenyse apie 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, versiją.

Internete buvo patalpinti vaizdo įrašai, kuriuose matoma, kaip juodas uniformas vilkintys Izraelio komandosai leidžiasi iš sraigtasparnių į laivus ir grumiasi su aktyvistais. Ant laivų denių matėsi gulintys keli sužeisti žmonės.

"Prisidengę nakties tamsa, Izraelio komandosai išsilaipino iš sraigtasparnio į Turkijos keleivinį laivą "Mavi Marmara" ir pradėjo šaudyti tą pačią akimirką, kai tik jų kojos palietė denį", - sakoma judėjimo "Free Gaza" tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Padrikuose vaizdo įrašuose matomas vilkstinėje kilęs chaosas, o tolumoje šmėkščiojo tamsūs raketomis ginkluotų Izraelio karo laivų siluetai.

Izraelio armija tvirtina, kad kariai pradėjo šaudyti tik tuomet, kai buvo užpulti peiliais, lazdomis ir netgi šaunamaisiais ginklais besišvaistančių aktyvistų.

"Dėl šių gyvybei pavojingų ir smurtinių veiksmų karo laivyno kariai panaudojo riaušių malšinimo priemones, tarp jų šaudymą koviniais šaudmenimis", - sakoma armijos pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog keleiviai veikiausiai "planavo nulinčiuoti karius".

Izraelis dėl pralieto kraujo kaltina vien aktyvistus.

"Jie pradėjo smurtą, - B.Netanyahu atstovas Markas Regevas sakė naujienų agentūrai AFP. - Padarėme viską, ką galėjome, kad išvengtume šio incidento".

"Deja, jie (kariai) buvo užpulti laivuose buvusių žmonių, naudojant mirtiną jėgą - geležinius strypus, peilius ir šaunamuosius ginklus", - pridūrė jis.

Izraelio prekybos ir pramonės ministras Binyaminas Ben Eliezeras armijos radijui savo ruožtu sakė: "Galiu suprasti, (kas vyksta)... kai kareiviai nusileidžia ir yra užpuolami lazdomis bei įrankiais."

"Kai kažkas mėgina išplėšti tavo ginklą... pradedi prarasti padėties kontrolę", - pridūrė jis.

Izraelio komercinė televizija "Channel 10" praneša, kad per šį reidą buvo nukauti 19 keleivių, o dar 36 žmonės - sužeisti.

Armija patvirtino, kad žuvo daugiau nei dešimt žmonių ir nurodė, kad 15-30 keleivių galėjo būti sužeisti.

Per susirėmimus taip pat buvo sužeisti penki karo laivyno komandosai. Pranešama, jog dviejų iš jų būklė sunki, o trys patyrė vidutinio sunkumo sužalojimus.

Prie šios vilkstinės žygio organizavimo prisidėjusi viena Turkijos labdaros organizacija pareiškė, kad per Izraelio reidą nukauti mažiausiai 15 žmonių, daugiausiai Turkijos piliečių.

Aiškėjant šio kruvino susirėmimo aplinkybėms, vienas Izraelio karo laivas buvo pastebėtas lydintis didelį baltą laivą ir mažesnį į jachtą panašų laivelį į pietinį Izraelio uostamiestį Ašdodą, pranešė vienas AFP korespondentas.

Žiniasklaida taip pat paskelbė, kad per susirėmimus buvo sužeistas įtakingas Izraelio arabų islamistų lyderis Raedas Salahas.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas šį incidentą pavadino žudynėmis ir paskelbė trijų dienų gedulą.

Palestinos autonomija taip pat paragino Jungtines Tautas (JT) surengti neeilinį Saugumo Tarybos posėdį, kuriame būtų aptartas "Izraelio įvykdytas piratavimas, nusikaltimas ir žudynės", sakė palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas.

Izraelio arabų bendruomenė paragino surengti visuotinį streiką bei protestus visoje šalyje, atsakant į šią Izraelio jūrų pajėgų operaciją.

Gazos Ruožą kontroliuojantis palestiniečių islamistų judėjimas "Hamas" taip pat pirktai reagavo į šį incidentą.

"Raginame Palestinos autonomiją dėl šio nusikaltimo sustabdyti tiek tiesiogines, tiek netiesiogines derybas su Izraeliu", - sakė Gazos Ruožo premjeras ir "Hamas" narys Ismailas Haniya.

Turkija iškvietė Izraelio ambasadorių pasiaiškinti

Turkijos URM pirmadienį iškvietė Izraelio ambasadorių Ankaroje po to, kai žydų valstybės pajėgos šturmavo vieną Turkijos humanitarinės pagalbos laivą ir juo plaukiančius aktyvistus, kurie praneša apie žuvusius mažiausiai du žmones, sakė vienas turkų diplomatas.

"Ambasadorius (Gabby Levy) buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją. Mes perduosime savo reakciją griežčiausiais žodžiais", - diplomatas, pranešęs neskelbti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Aktyvistų pranešimai, jog mažiausiai du žmonės buvo nukauti, o apie 30 sužeisti per ataką laive "Mavi Marmara", pasak diplomato, "atrodo esantys tikri".

Jeruzalės kariuomenės cenzūra blokavo pranešimus apie ataką

Izraelio karinė cenzūra pirmadienį blokavo bet kokius pranešimus apie nukentėjusius žmones, vežamus į Izraelio ligonines po žydų valstybės jūrų pajėgų atakos prieš vieną laivų vilkstinę, gabenusią humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą.

Izraelio radijas pranešė, kad cenzūra uždraudė skelbti informaciją apie sužeistuosius, vežamus gydyti į Izraelį.

Izraelio ministras išsakė apgailestavimą dėl žmonių žūties

Vienas Izraelio ministrų kabineto narys išreiškė apgailestavimą dėl žmonių žūties per pirmadienį įvykusią Izraelio jūrų pajėgų ataką prieš laivų vilkstinę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą.

Šis pasisakymas buvo pirmas oficialus komentaras, pripažįstantis, jog per tą incidentą neišvengta aukų.

"Be abejo, šie vaizdai nėra malonūs. Tegaliu pareikšti apgailestaujantis dėl visų aukų", - prekybos ir pramonės ministras Binyaminas Ben Eliezeras sakė Izraelio armijos radijui.

Turkija perspėjo Izraelį dėl nepataisomų pasekmių

Izraelio karo laivyno pirmadienį surengta ataka prieš laivų vilkstinę, kuri gabeno į Gazos Ruožą humanitarinės pagalbos siuntą ir kurioje buvo Turkijos laivų, gali sukelti "nepataisomų pasekmių" dvišaliams santykiams, paskelbė Turkijos URM.

"Griežtai smerkiame šiuos nežmoniškus Izraelio veiksmus, - sakoma ministerijos paskelbtame pranešime. - Šis apverktinas incidentas, įvykęs atviroje jūroje, yra šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas ir gali sukelti nepataisomų pasekmių mūsų dvišaliams santykiams".

"Hamas" ragina atsakyti "sukilimu" prie žydų valstybės ambasadų

Palestiniečių islamistų grupuotė "Hamas" pirmadienį paragino arabus ir musulmonus "sukilti" prie Izraelio ambasadų visame pasaulyje, protestuojant prieš žmonių gyvybių nusinešusį žydų valstybės pajėgų reidą, įvykdytą prieš laivų vilkstinę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į blokuojamą Gazos Ruožą.

"Raginame visus arabus ir musulmonus sukilti prie sionistų ambasadų visame pasaulyje", - sakė "Hamas" atstovas Sami Abu Zuhri, kuris pavartojo arabišką žodį "intifada", reiškiantį "sukrėtimą ar sukilimą".

Gazos Ruožą kontroliuojančio "Hamas" ministras pirmininkas Ismailas Haniya savo pranešime pasmerkė šią "šlykščią ataką" ir paragino "Jungtines Tautas ginti aktyvistus", plaukusius tais laivais.

Izraelyje paskelbta sustiprinta parengtis

Izraelio saugumo pajėgose po pirmadienį surengto kruvino žydų valstybės komandosų reido prieš humanitarinę laivų vilkstinę buvo paskelbta sustiprinta parengtis, siekiant užkirsti kelią bet kokiems "galimiems neramumais" šalies arabų bendruomenėse.

Humanitarinės pagalbos krovinį gabenanti šešių laivų vilkstinė, kurioje plaukė apie 600 palestiniečius palaikančių aktyvistų, sekmadienį išplaukė į Gazos Ruožą iš tarptautinių vandenų netoli Kipro, ignoruodama Izraelio paskelbtą šio palestiniečių anklavo blokadą.

Palestiniečių prezidentas pasmerkė žudynes

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas pirmadienį pasmerkė "žudynes" per mažiausiai dešimt gyvybių nusinešusį Izraelio pajėgų reidą prieš laivų grupę, gabenusią humanitarinės pagalbos krovinį į Gazos Ruožą.

"Mes tai laikome žudynėmis ir jas smerkiame", - vienas M.Abbaso biuro pareigūnas sakė per palestiniečių televizija.

Jis taip pat paskelbė trijų dienų gedulą palestiniečių teritorijose.

"Šį vakarą turėsime priimti kai kurių sudėtingų sprendimų", - pridūrė pareigūnas.

ES ragina išsamiai ištirti reido aplinkybes

Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Catherine Ashton pirmadienį pareikalavo, kad Izraelio institucijos "išsamiai ištirtų" mažiausiai dešimt žmonių gyvybių nusinešusį žydų valstybės pajėgų reidą prieš vilkstinę laivų, gabenusių humanitarinės pagalbos siuntą į blokuojamą Gazos Ruožą.

C.Ashton "reiškia užuojautą žuvusių ir sužeistųjų šeimoms, taip pat reikalauja išsamiai ištirti šio įvykio aplinkybes", sakė diplomatės atstovas.

Jis pridūrė, kad Bendrijos diplomatijos vadovė taip pat pakartojo seniai išsakytą reikalavimą "nedelsiant, ilgam ir besąlygiškai atidaryti (sienos) perėjas humanitarinės pagalbos, komercinių prekių ir asmenų judėjimui į Gazos Ruožą ir iš jo".

"Ji dar kartą išsakė Europos Sąjungos poziciją dėl Gazos: tebevykdoma uždarymo politika yra nepriimtina ir politiškai kontrproduktyvi".

Graikija iškvietė Izraelio ambasadorių

Graikija pirmadienį iškvietė Izraelio ambasadorių Atėnuose, reikalaudama "nedelsiant" informuoti apie 30 jos piliečių būklę laivų vilkstinėje, kuri gabeno humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą ir buvo atakuota žydų valstybė komandosų.

Graikijos URM paskelbė pareikalavusi "nedelsiant informuoti apie tuose laivuose esančių Graikijos piliečių saugumą... ir pabrėžė, kad būtina imtis priemonių, reikalingų užtikrinti jų saugumą".

Izraelio ambasadorius Ali Yahya buvo iškviestas 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku atvykti pokalbio su Graikijos užsienio reikalų viceministru Dimitriu Drucu, sakoma URM pranešime.

Graikijos laivas buvo apšaudytas per reidą

Izraelio kariai iš sraigtasparnių ir pripučiamų valčių apšaudė vieną Graikijos laivą per reidą prieš flotilę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą, pirmadienį pranešė viena Graikijos nevyriausybinė organizacija.

Organizacija "Boat For Gaza" nurodė, kad buvo užpultas graikų laivas "Sfentoni" ir Turkijai priklausantis "Mavi Marmara".

"Graikijos laivas "Sfentoni" ir Turkijos laivas "Mavi Marmara" buvo apšaudyti tikromis kulkomis iš sraigtasparnių ir pripučiamų valčių", - sakoma graikų aktyvistų pranešime.

Jame nurodoma, kad šis išpuolis įvyko tarptautiniuose vandenyse, už maždaug 80 jūrmylių (148 kilometrų) nuo kranto.

M.Ahmadinejadas: reidas priartina sionistų režimo galą

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pareiškė, kad Izraelio pajėgų kruvinas reidas prieš laivų vilkstinę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą, yra "nežmoniškas" veiksmas, priartinantis Teherano pagrindinį priešininką "labiau nei bet kada prie jo galo".

"Šis sionistų režimo nežmoniškas veiksmas prieš Palestinos žmones ir Gazos Ruožo gyventojams skirtos humanitarinės pagalbos užkardymas rodo ne režimo galią, o yra jo silpnumo ženklas", - M.Ahmadinejado pareiškimą citavo Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA.

"Visa tai šį piktavalį dirbtinį režimą priartina labiau nei bet kada prie jo galo", - priduriama pranešime.

Aukščiausia JT žmogaus teisių pareigūnė sukrėsta

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių vyriausioji komisarė Navi Pillay pirmadienį pareiškė esanti sukrėsta, kad Izraelio pajėgos "pasitiko smurtu" laivų flotilę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą.

"Šiandien taip pat esu sukrėsta dėl pranešimų, jog humanitarinė pagalba šį rytą buvo pasitikta smurtu, kaip pranešama, nulėmusiu žūtis ir sužalojimus, kai ta vilkstinė artėjo prie Gazos Ruožo krantų", - sakė pareigūnė, kreipdamasi į JT Žmogaus teisių tarybą.

Mažiausiai dešimt palestiniečius palaikančių aktyvistų buvo nukauti, kai Izraelio karo laivyno komandosai pirmadienį paryčiais šturmavo humanitarinės pagalbos siuntą plukdančią flotilę tarptautiniuose vandenyse.

Vatikanas išreiškė "didį liūdesį"

Vatikanas pirmadienį išreiškė "didį liūdesį" dėl Izraelio karinių pajėgų reido prieš humanitarinės pagalbos siuntą palestiniečiams į Gazos Ruožą plukdžiusius laivus.

Šventasis Sostas išreiškia "didį liūdesį ir susirūpinimą" dėl Izraelio karinių jūrų pajėgų priešaušriu įvykdyto reido prieš flotilę, plaukusią su pagalbos kroviniu; per flotilės ataką žuvo 19 palestiniečius palaikančių aktyvistų, interviu naujienų agentūrai AFP sakė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi.

"Šis incidentas ypatingai skausmingas, ypač dėl beprasmiškai prarastų gyvybių", - sakė F.Lombardi žurnalistams Vatikane.

"Vatikanas susirūpinęs atidžiai stebi esamą padėtį", -sakė jis.
Popiežius Benediktas XVI, kuris birželio 4-6 dienomis turėtų vykti į Kiprą, kelionės metu "būtinai dar kartą paskelbs savo raginimą laikytis taikos", sakė Vatikano atstovas.

JAV apgailestauja dėl žūčių

JAV pareiškė "didį apgailestavimą" dėl žmonių žūties per Izraelio reidą prieš pagalbos Gazos Ruožui flotiliją.

"Jungtinės Valstijos didžiai apgailestauja dėl patirtų netekčių ir sužeidimų ir dabar aiškinasi šios tragedijos aplinkybes", - pareiškė JAV Baltųjų rūmų atstovas Williamas Burtonas.

Egiptas pasmerkė Izraelio karo jūrininkų reidą ir išsikvietė Izraelio ambasadorių

Egipto prezidentas Hosni Mubarakas pirmadienį pasmerkė Izraelio "perdėtą ir nepateisinamą" jėgos panaudojimą prieš pagalbos siuntą į Gazą gabenusius laivus, o Užsienio reikalų ministerija išsikvietė Izraelio ambasadorių.

H.Mubarakas pasmerkė "Izraelį už perdėtą ir nepateisinamą jėgos panaudojimą, dėl kurio buvo prarastos nekaltų -žmonių gyvybės", - rašoma prezidentūros pranešime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra MENA.

Tuo tarpu Egipto užsienio reikalų ministerija informavo, kad išsikvietė Izraelio ambasadorių, norėdama pasmerkti "žudymą ir perdėtos jėgos panaudojimą prieš tarptautinius aktyvistus".

Lietuva tarsis su ES
Lietuva su giliu susirūpinimu seka situaciją, susidariusią Izraelio karinėms pajėgoms gegužės 31 dieną užpuolus pagalbos krovinį į Gazos Ruožą plukdžiusius laivus, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Lietuva kviečia pradėti tyrimą dėl žmonių žūties ir reiškia užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Dėl bendros reakcijos į šiuos įvykius Lietuva tarsis su savo partneriais ES.

Lietuvos ambasados Izraelyje duomenimis, tarp pagalbos krovinį plukdžiusių laivų įgulos narių Lietuvos piliečių nėra.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.