aA
Izraelio gelbėtojai penktadienį Jeruzalės iškilmių rūmų "Versailles" griuvėsiuose toliau ieškojo dešimčių žmonių, kurie, kaip baiminamasi, žuvo. Pastatas sugriuvo ketvirtadienį vėlai vakare, kai jame vyko vestuvių puota. Per incidentą, kuris yra didžiausia tokio pobūdžio nelaimė Izraelio istorijoje, žuvo mažiausiai 23 iš 650 pokylyje dalyvavusių žmonių.
Sugriuvęs namas
Dar maždaug 300 buvo sužeisti. 15 žmonių laikomi dingusiais be žinios, pranešė policija.

Visą naktį dirbę gelbėtojai šeštadienį sakė dar nepraradę vilčių rasti gyvų žmonių, nors jų šunims ir įrangai nepavyko po griuvėsiais aptikti gyvųjų.

"Mes vis dar tikimės rasti gyvų žmonių. Tai gali užtrukti dar kelias dienas, kol pasieksime pirmąjį aukštą. Manoma, kad po griuvėsiais gali būti nuo 12 iki 15 žmonių, - sakė kariuomenės atstovas spaudai Adiras Haruvi (Adiras Haruvis). - Praėjusią naktį pasiekėme antrąjį aukštą ir tęsime darbus tol, kol pasieksime pirmąjį, net jei būtume visiškai tikri, kad gyvųjų nėra".

Ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) šį įvykį pavadino "nacionaline nelaime" ir sakė, kad ministrų kabinetas apsvarstys galimybę surengti oficialų didžiausios tokio pobūdžio nelaimės šalies istorijoje tyrimą.

Gelbėtojams ieškant aukų, izraeliečiai liejo savo pyktį, kaltindami blogą statybininkų darbą.

Pokylyje dalyvavęs Shlomi Sruras (Šlomi Sruras) teigė nujautęs nelaimę: "Savo sūnui sakiau, kad grindys dreba. Mane kankino bloga nuojauta".

Po kelių minučių jo žmona bei du sūnūs, įlūžus grindims, nukrito į pirmąjį aukštą ir žuvo.

Metalinėms pastato konstrukcijoms pašalinti naudojami kranai ir elektriniai pjūklai, tuo tarpu kiti gelbėtojai griuvėsiuose dirba rankomis.

Iškilmių rūmuose, esančiuose Betliejaus gatvėje Jeruzalės Talpioto rajone, buvo apie 700 žmonių, kai maždaug 22 val. 45 min. vietos laiku staiga įgriuvo trečio aukšto šokių aikštelės grindys. Joms įgriuvus, įlūžo ir žemesniojo aukšto grindys, ir vestuvininkai nukrito į pirmąjį aukštą.

Izraelio policijos žvalgybos viršininkas Davidas Tzuri (Davidas Curis) AFP sakė, kad pastatas sugriuvo dėl techninių pastato konstrukcijos trūkumų. Jeruzalės meras Ehudas Olmertas, atskubėjęs į incidento vietą, taip pat atmetė versiją, kad tai galėtų būti teroro išpuolis.

Antrasis televizijos kanalas pranešė, kad po nelaimės buvo sulaikyti 4 savininkai, kurie plėtė dabar sugriuvusį pastatą. Taip pat suimti du rangovai, konstruktorius ir darbų vykdytojas, kuris buvo atsakingas už pastato stogą. Jų pavardės neskelbiamos.

Nelaimė "Versailles" iškilmių rūmuose yra daugiausiai aukų pareikalavęs incidentas Izraelyje nuo 1997 metų vasario 4 dienos, kai susidūrus dviem oro pajėgų sraigtasparniams žuvo 73 į Pietų Libaną skraidinti kareiviai.

Po penkių mėnesių keturi australų sportininkai žuvo ir 70 žmonių buvo sužeista per makabiados žaidynių atidarymą sugriuvus tiltui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.