aA
Čečėnijos rėmėjai kreipėsi į tarptautines organizacijas, prašydami įvertinti Rusijos "kolonijinio naikinamojo" karo veiksmus ir imtis skubių bei griežtų politinių ir teisinių veiksmų ginant čečėnų tautos teises.
Tai sakoma Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms pareiškime, kurį trečiadienį spaudos konferencijoje išplatino šios grupės generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis.

Pareiškimas adresuotas Europos Parlamento pirmininkei Nicole Fontaine, ESBO pirmininkei Benitai Ferrero-Waldner bei Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos prezidentui Russell- Johnston.

Jame teigiama, kad "po dešimties mėnesių kolonijinio karo Čečėnijoje įvestas žiaurus karinis ir policinis režimas, kurį sukūrė 150 tūkstančių kariuomenė, ir kurį šiuo metu palaiko per 50 tūkstančių Rusijos kariškių".

Pasak pareiškimo, į Čečėniją atsiųsta tūkstantis Rusijos saugumo darbuotojų, kurie organizuoja žmonių persekiojimą, provokacijas ir suiminėjimus, sudaryti per 2 tūkst. suimtinų čečėnų sąrašai.

Todėl Čečėnijos rėmėjai mano, kad tarptautinės organizacijos turėtų "apibrėžtai ir tvirtai įvertinti Rusijos kolonijinio naikinamojo karo veiksmus ir imtis priklausančių skubių bei griežtų politinių ir teisinių pareigų besąlygiškai ginant konkrečių žmonių ir čečėnų tautos teises".

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Čečėnijos atstovė Lietuvoje Aminat Saijeva taip teigė, kad tik tarptautinis spaudimas Rusijai gali sustabdyti karą Čečėnijoje ir paskatinti pradėti politinį Rusijos ir Čečėnijos dialogą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.