aA
Trečiadienį apie sprendimą nepriimti medalio paskelbė žinoma disidentė, viena "Katalikų kronikos" leidėjų ir platintojų Nijolė Sadūnaitė bei kunigas Jonas Kastytis Matulionis.

Bendrame pareiškime N. Sadūnaitė ir J. K. Matulionis šį sprendimą aiškina kaip protestą "prieš bailią prezidento laikyseną dėl SSRS padarytų Lietuvai skolų atlyginimo".

"Taip pat norime atkreipti žmonių dėmesį į pavojų Lietuvos nepriklausomybei, kurią šiandieną keliate, pažeisdamas Konstituciją, proteguodamas Lietuvoje politines jėgas su jų parsidavėliška dvasia, pasenusiomis idėjomis ir senais pažadais", teigiama pareiškime.

N. Sadūnaitė prezidentą dėl jo teikiamų apdovanojimų kritikavo ir per Vasario 16-ąją surengtą ceremoniją. Tuomet į Prezidentūrą atėjusi N. Sadūnaitė garsiai protestavo prieš ordinų įteikimą parlamentarei Kazimierai Prunskienei, kurią teismas pripažino slapta bendradarbiavus su KGB, ir pirmajam atkurtos nepriklausomos Lietuvos Vyriausybės vidaus reikalų ministrui Marijonui Misiukoniui, buvusiam kadriniam KGB karininkui.

Šią savaitę prezidento skirtų Nepriklausomybės medalių atsisakė signatarai Algirdas Endriukaitis, Algirdas Patackas, Romualda Hofertienė, Atkuriamojo Seimo deputatė Rūta Gajauskaitė bei Kauno kunigas Robertas Grigas.

Savo sprendimą jie aiškina tuo, kad jaučiasi įžeisti dabartinės apdovanojimų skyrimo praktikos bei kaltindami prezidentą nesuprantant laisvės kovų dalyvių kančių.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis ir jo pavaduotoja Rasa Juknevičienė pareiškė priimsią apdovanojimą.

Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė sakė žurnalistams, kad šalies vadovas, teikdamas apdovanojimus, atsižvelgia į specialios komisijos rekomendacijas.

Atstovė spaudai pridūrė, kad pats prezidentas turi konstitucinę teisę teikti apdovanojimą, įvertindamas vieno ar kito žmogaus nuopelnus, tačiau "būtų juokinga vadovautis vien tuo, kad žmogus nori apdovanojimo, ar jo nenori".

"Nori ar nenori - tai nėra argumentas, rašant dekretą dėl apdovanojimo", pažymėjo V. Gaižauskaitė.

Praėjusį šeštadienį prezidentas pasirašė dekretą, kurio Nepriklausomybės medalis skiriamas visiems 1990-1992 metų Aukščiausios tarybos - Atkuriamojo Seimo deputatams, kariams savanoriams, pasipriešinimo dalyviams, signatarams.

Iš viso medaliu prezidentas apdovanojo beveik 400 asmenų, tarp kurių yra ir signatarai, teismo pripažinti sąmoningai bendradarbiavę su KGB - Virgilijus Čepaitis ir Kazimiera Prunskienė, bei už pasikėsinimą sukčiauti kalintas parlamentaras Audrius Butkevičius.

Numatoma, kad į ketvirtadienį Prezidentūroje vyksiančią medalių ir ordinų teikimo ceremoniją susirinks per 300 asmenų, todėl prezidentui teikti apdovanojimus padės tautiniais drabužiais pasipuošę jaunuoliai.

Nepriklausomybės medaliai yra tiksli 1928 metais įsteigto apdovanojimo kopija, tik antroje jo pusėje įrašyta nauja data "1990-2000".

Prieškario metais medaliais apdovanota apie 44 tūkst. asmenų. Paskutinieji apdovanojimai įteikti 1940 metų vasario 16 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.