aA
Jungtinių Valstijų prezidento George'o W.Busho (Džordžui V.Bušui) konservatyviai darbotvarkei artimiausiu metu gresia dabar jau demokratų dominuojamas Senatas, siekiantis mesti jam iššūkį daugeliu klausimų, įskaitant naftos gavybą, teisinius aspektus dėl teisės į abortą ar švietimo finansavimą.
G.W.Bush
G.W.Bush
"Pasaulis apsivertė", - ketvirtadienį sakė vienas respublikonų senatorius po to, kai Vermonto valstijai atstovaujantis senatorius Jamesas Jeffordsas (Džeimsas Džefordsas) paskelbė planus pasitraukti iš Respublikonų partijos ir taip suteikti demokratams lemiamą balsą Senate.

Demokratai ir respublikonai penktadienį rengėsi naujam jėgų pasiskirstymui, įsigalėsiančiam maždaug po savaitės, kai J.Jeffordsas taps nepriklausomas.

Senato demokratų lyderis Tomas Daschle'as (Tomas Dešlas), artimiausiu metu galintis tapti naujosios rūmų daugumos vadovu, ketvirtadienį paskambino respublikonų prezidentui.

"Tai buvo nuoširdus pokalbis, - sakė Baltųjų rūmų pareigūnas. - Pasak prezidento, jis nekantrauja pradėti bendradarbiauti su senatoriumi".

Tačiau jų pokalbiai gali greitai tapti karštesni, kai T.Daschle'as Senatui pateiks ilgai strigusius projektus dėl pacientų teisių bei minimalaus atlyginimo padidinimo.

"Vienintelis kelias įgyvendinti mūsų darbotvarkę, vienintelis kelias, kuriuo naujoji administracija galės įgyvendinti savo darbotvarkę, yra tik toks - ar mums tikrai pavyks bendrai dirbti, spėju, kaip mes pavadinsime, tripartiniu būdu", - pareiškė T.Daschle'as.

J.Jeffordsui pasitraukus, Senate pasikeis jėgų pasiskirstymas - jame dirbs 50 demokratų, 49 respublikonai ir vienas nepriklausomas narys. Turėdami 221vietą, respublikonai kontroliuoja Atstovų Rūmus. 210 vietų juose turi demokratai, yra du nepriklausomi atstovai ir dvi vietos dar neužimtos.

"Dinamika ant (Kapitolijaus) Kalvos iš karto pasikeis, - teigė vyriausiasis "Lehman Brothers" politikos analitikas Kimas Wallace'as (Kimas Velasas). - Arba vėl sugrįžtame į beveik valdžios pasidalijimą (tarp valdžios šakų) ir geriausiu atveju į įtemptas partijų derybas, arba į aklavietę, kai niekas nebus daroma".

"Prezidentui G.W.Bushui tai tikrai nėra naudinga (padėtis)", - tvirtino K.Wallace'as. Naujasis demokratų vadovaujamas Senatas sulėtins ir gerokai pakeis kai kurias svarbiausias G.W.Busho iniciatyvas, kaip priešraketinės sistemos kūrimą bei naftos ir dujų gavybos plėtojimą, taip pat sutrukdys jo pastangas paskirti daugiau konservatyvių teisėjų.

J.Jeffordsas, kuris per savo 26 metų karjerą Kongrese nuolat konfliktavo su partija, savo sprendimą motyvavo dideliais skirtumais daugeliu svarbių klausimu, svarstomų JAV politikų diskusijose nuo tada, kai sausio mėnesį į valdžią atėjo G.W.Bushas.

"Žvelgdamas į priekį, aš regiu vis daugiau progų, kai man teks nesutikti su prezidentu pamatiniais klausimais: pasirinkimo klausimais, dėl teisinės sistemos krypčių, priešraketinės gynybos, energetikos ir aplinkosaugos", - teigė J.Jeffordsas, aiškindamas savo sprendimą pasitraukti.

Naujiena sudrebino Kongresą ir šimtai parlamentarų bei tarnautojų bandė prie jos prisitaikyti. J.Jeffordsas pareiškė, jog jo sprendimas įsigalios kito mėnesio pradžioje, kai Kongresas baigs svarstyti G.W.Busho planą dėl mokesčių sumažinimo.

"Visi reikalai taps nuosaikesni ir priartės prie vidurio", - pareiškė Niujorko senatorius demokratas Charlesas Schumeris (Čarlzas Šumeris). Misisipės senatorius Trentas Lottas (Trentas Lotas), kuris praras Senato daugumos vadovo postą, stengėsi laikytis drąsiai.

"Yra dalykų, kuriuos darai kitaip, kai esi mažumoje, tačiau jau labai seniai aš išmokau kiekvienas aplinkybes vertinti kaip progas ir mes tikrai toliau taip darysime", - pareiškė jis žurnalistams.

G.W.Busho priešininkas pirminiuose respublikonų rinkimuose, Arizonos senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), sukritikavo partiją, jog ji puldinėjusi J.Jeffordsą dėl jo nepriklausomos nuomonės.

"Dėl jo balsavimo vadovaujantis sąžinės balsu jį neteisingai, dažniausiai anonimiškai, puldinėjo ir kaltino piktnaudžiavimu trumparegiai partijos veikėjai iš patogių biurų K gatvėje (Vašingtone) bei kai kurie respublikonų kongresmenai ar jų biurų darbuotojai", - teigė J.McCaine'as savo pareiškime.

Respublikonų senatoriai, kai kurie iš jų pasipiktinę administracijos elgesiu su J.Jeffordsu, veltui paskutinėmis minutėmis prašė 67 metų centristą apsigalvoti. "Mums tiesiog teks susitaikyti su realybe", - sakė Meino senatorė, respublikonė Olympia Snowe (Olimpija Snou).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.