aA
Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovai dangsto pridėtinės vertės mokesčių grobstytojus. Tai nustatė mokesčių policijos ir Tardymo departamento pareigūnai, tirdami pridėtinės vertės grobstytojo Aleksandro Januševičiaus baudžiamąją bylą.
Darant kratą A.Januševičiaus namuose, buvo surastas kovo 26 dieną Kauno apskrities mokesčių inspekcijos viršininkės Janinos Žuromskaitės pasirašytas dokumentas. Juo leidžiama A.Januševičiaus individualiai įmonei išduoti 46 tūkstančius litų pridėtinės vertės mokesčių.

Mokesčių inspekcijos viršininkė leido A.Januševičiaus įmonei atsiimti pridėtinės vertės mokesčių, nepaisydama daugkartinių įspėjimų, jog ši bendrovė verčiasi nusikalstama veikla.

Per kratas rastas dokumentas buvo pasirašytas praėjus kelioms savaitėms po to, kai Tardymo departamento pareigūnai pranešė Kauno apskrities mokesčių inspekcijai, kad A.Januševičiaus įmonė grobsto pridėtinės vertės mokesčius, ir pareikalavo visų su šia įmone susijusių dokumentų.

Apie tai, kad A.Januševičiaus įmonė gali būti susijusi su pridėtinės vertės mokesčių grobstytojais, Kauno apskrities mokesčių inspekcijos darbuotojai buvo įspėti dar prieš metus.

Šią bylą tiriantis Tardymo departamento vyresnysis tardytojas Artūras Kemežys "Lietuvos rytui" sakė, kad artimiausiu metu Kauno apskrities mokesčių inspekcijoje bus pradėtas patikrinimas ir po to nuspręsta, ar šios įstaigos pareigūnams kelti baudžiamąją bylą.

Kol kas nei Tardymo departamento pareigūnams, nei "Lietuvos rytui" nepavyko surasti inspekcijos viršininkės J.Žuromskaitės - ji šiuo metu atostogauja. Tai jau ne pirmas kartas, kai Kauno apskrities mokesčių inspekcija patenka į pridėtinės vertės mokesčių grobstymo bylas tiriančių pareigūnų akiratį. Šioje įstaigoje ne kartą buvo daromos kratos.

Prieš dvejus metus Tardymo departamente buvo iškelta baudžiamoji byla dėl tarnybinių pareigų neatlikimo, itin svarbių oficialių dokumentų klastojimo bei panaudojimo ir piniginių lėšų iš valstybės biudžeto užvaldymo dideliu mastu, apgaule neteisėtai grąžinant pridėtinės vertės mokesčius.

Įtariama, kad sukčiai kartu su Kauno apskrities mokesčių inspekcijos darbuotojais pasisavino apie 12 milijonų litų. Mokesčių inspekcijos Kauno skyriuje sukčiams pridėtinės vertės mokesčių grąžinimo dokumentai būdavo sutvarkomi labai greitai, net nepasidomėjus, ar yra baigtos muitinės procedūros.

Ši byla dar nėra iki galo ištirta. Dvi mokesčių inspektorės yra apklaustos kaip įtariamosios, kelios atleistos iš darbo. Kauno apskrities mokesčių inspekciją dėl neteisėtų pridėtinės vertės mokesčių grąžinimo tikrino ir Valstybės kontrolė.

Buvo rasta labai daug pažeidimų, siūloma griežtai nubausti inspekcijos viršininkę J.Žuromskaitę ir dešimt šios inspekcijos darbuotojų. Tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija atsisakė nubausti J.Žuromskaitę. Drausminėn atsakomybėn buvo patraukta dešimt jos pavaldinių.

Dar kartą Kauno apskrities mokesčių inspekcija į pareigūnų akiratį pateko šiemet - tiriant 35 metų šiauliečio A.Januševičiaus individualios įmonės bylą.

Pareigūnai nustatė, kad ši įmonė nuo 1998 iki 2000 metų pasisavino apie pusę milijono pridėtinės vertės mokesčių. Tai, kad A.Januševičiui gali talkinti Kauno mokesčių inspektoriai, Tardymo departamento pareigūnai įtarė vos tik iškėlę bylą. Įtarimus sustiprino ir tai, kad Šiauliuose gyvenantis A.Januševičius savo individualią įmonę buvo įregistravęs Kaune.

Mokesčių policijos pareigūnai ilgai sekė A.Januševičių. Buvo tikimasi jį sulaikyti tik tuomet, kai bus gauta tvirtų įrodymų, kad šis pridėtinės vertės mokesčių grobstytojas bendradarbiauja su mokesčių inspektoriais.

Bet netikėti įvykiai pagreitino sulaikymą. Pareigūnai gavo informacijos, kad A.Januševičius rengiasi bėgti į Rusiją. Praėjusį penktadienį mokesčių policijos pareigūnai A.Januševičių sulaikė jo prabangiame dviejų aukštų bute Šiauliuose.

Įtariamasis piktai sutiko atvykusius pareigūnus. Jis tvirtino esąs doras verslininkas, žadėjo skųstis Strasbūro teismui. Per kratą A.Januševičiaus bute ir buvo surastas Kauno apskrities mokesčių inspekcijos viršininkės pasirašytas dokumentas.

Taip pat buvo surastas ir nuo 1998 metų negaliojantis A.Januševičiaus pasas. Su šiuo jau negaliojančiu pasu A.Januševičius du kartus kirto valstybės sieną ir banke atsidarė sąskaitą.

Pinigai buvo grobstomi gana primityviai. A.Januševičiaus individuali įmonė bendradarbiavo su viena dėvėtais drabužiais prekiaujančia Kauno bendrove.

Ši Kauno bendrovė geresniais dėvėtais rūbais prekiavo Lietuvos parduotuvėse. Visos atliekos pusvelčiui būdavo parduodamos A.Januševičiaus individualiai įmonei.

Ši įmonė už centus nupirktus skudurus įkainodavo milžiniškomis sumomis ir išveždavo neva parduoti į Kaliningrado sritį. Kartais į vieną sunkvežimį sukrauti beverčiai dėvėti rūbai būdavo įvertinami puse milijono litų.

Kaliningrado srityje būdavo fiktyviai sutvarkomi rūbų pardavimo dokumentai - juos neva nupirkdavo Rusijos bendrovės. Iš tiesų aferistai atvežtus skudurus išveždavo į sąvartynus. Po šių operacijų Kauno apskrities mokesčių inspekcija A.Januševičiaus įmonei išduodavo leidimus atsiimti PVM.

Šiuo metu A.Januševičiaus byla sujungta su kitos panašiais metodais Šiauliuose veikusios pridėtinės vertės mokesčių grobstytojų gaujos byla.

Šios apie 3 milijonus litų pasisavinusios gaujos nusikalstamoje veikloje aktyviai dalyvavo ir Šiaulių apskrities mokesčių inspekcijos personalinių įmonių skyriaus vyresnysis inspektorius Petras Kislauskas.

Yra duomenų, kad mokesčių inspektorius buvo ne nusikaltėlių padėjėjas, o vienas organizatorių. P.Kislauskui jau yra pareikštas kaltinimas sukčiavimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

"Lietuvos rytas"