aA
Riga
Ambasadorius sakė, kad kiekviena šalis turi teisę pasirinkti saugumo garantą, bet šis pasirinkimas neturi kelti grėsmės kitoms šalims. Latvijos narystė NATO sukeltų pavojų Rusijai, todėl Latvijai derėtų pasirinkti kitas saugumo garantijas, pabrėžė I.Studenikovas per susitikimą su Latvijos ir Rusijos parlamentų bendradarbiavimo darbo grupės atstovais.

Pasak ambasadoriaus, Rusija būgštauja, kad NATO vis labiau sukarinama, ir tai patvirtina Aljanso dalyvavimas Balkanų konflikte, taip pat jo pasiryžimas naudoti jėgą.

I.Studenikovas taip pat išsakė Rusijos priekaištus dėl vizų dvi šalis jungiančiuose geležinkelio maršrutuose, nes, jo nuomone, tai prieštarauja Austrijoje įvykusio jų prezidentų susitikimo rezultatams. Rusija taip pat nepatenkinta, kad Latvija įveda ES normas, nors dar nėra šios organizacijos narė, pažymėjo I.Studenikovas.

Jo supratimu, smerktina ir griežta bausmė Rusijos nacionalbolševikams, kurie buvo nuteisti kalėti nuo 5 iki 15 metų už tai, kad pernai lapkričio 17 dieną užėmė Rygos Šv.Petro bokštą, ir tai buvo kvalifikuota kaip teroro aktas.

Ambasadorius išsakė ir daugiau priekaištų, kalbėjo apie rusiškų mokyklų problemas, valstybinės kalbos įstatymo sukeltus keblumus, pabrėždamas, kad Rusija tereikalauja laikytis tų teisių, kurias turi visos tautinės mažumos Europoje.

Jo nuomone, visa tai daroma specialiai, siekiant pabloginti Latvijos ir Rusijos santykius.

Seimo Europos reikalų komisijos pirmininkas Edvinas Inkensas į tai atsakė, jog "istorija kartojasi". Latvija nereaguoja į "ekstravagantiškus atskirų Rusijos deputatų pareiškimus", nes tai - "retorika".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.