aA
Everestas
Everestas
Bertrand'as ir Claire Roche gegužės 22 dieną užlipo į Everestą iš Tibeto pusės, o po to nušoko parašiutu, ketvirtadienį pranešė AFP firmos "Thamsherku Trekking" direktorius Sonamas Sherpa.

Prieš kelias valandas Nepalo vidurinės mokyklos moksleivis Temba Tsheri buvo pasiekęs 8848 metrų aukščio viršukalnę. Tai buvo jau antras jo bandymas įkopti į Everestą, sakė Sonamas Sherpa. T.Tsheri ekspedicijai vadovavo B.Roche.

"Antradienį buvo pirmas kartas, kai pora nušoko parašiutu nuo aukščiausios žemėje viršukalnės", - sakė S.Sherpa.

Pasak jo, 28 metų B.Roche pranešė apie šuolį per radiją iš savo bazinės stovyklos. Jis su žmona "maždaug per 10 minučių sėkmingai ir saugiai" nusileido parašiutu nuo viršūnės į bazinę stovyklą, įrengtą 8300 metrų aukštyje.

S.Sherpos žodžiais, ekspedicijos bazinė stovykla ketvirtadienį patvirtino, kad T.Tsheri pasiekė viršukalnę su tris kartus Everestą įveikusiu Thubtenu Sherpa (Tubtenu Šerpa). Tai buvo jau antras T.Tsheri - jauniausio pasaulio žmogaus, įkopusio į Everestą, - bandymas pasiekti rekordą.

Pernai gegužės mėnesį T.Tsheri buvo likę tik 22 metrai iki viršūnės, tačiau jam teko pasukti atgal, nes jis smarkiai apšalo ir laikinai apako nuo sniego spindesio saulėje. Jaunuolis neteko trijų pirštų.

Ankstesnis rekordas priklausė 16-mečiui nepaliečiui Shambhu Tamangui, kuris pasiekė Everesto viršūnę 1973 metais.

Į Everestą iš viso įkopė daugiau kaip 1 000 žmonių, tačiau maždaug 200 jų žuvo šturmuodami šį didžiausią pasaulio kalną.

Šį pavasario sezoną, kuris baigsis paskutinę gegužės savaitę, įkopti į Everestą bandė septynios ekspedicijos, pranešė Nepalo turizmo ministerija. Vienoje jų dalyvavo aklas alpinistas Ericas Weihenmayeris iš JAV.

Trečiadienį į Everestą užkopė 34 alpinistai iš keturių ekspedicijų. Tai antroji pagal dydį grupė, kada nors užkopusi į Everestą iš Nepalo pusės, pranešė ministerija. 1993 metų gegužės mėnesį į Everestą užkopė 38 alpinistai - didžiausias skaičius per vieną dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.