aA
Dvidešimt keturi Lietuvos menininkai atviru laišku kreipėsi į Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir premjerą Rolandą Paksą, atkreipdami valdžios dėmesį į unikalų Lietuvos ir pasaulio kultūros objektą - Orvidų sodybą.
Pasirašiusieji laišką apgailestauja, kad per devynerius metus, praėjusius nuo sodybos įkūrėjo skulptoriaus Viliaus Orvido mirties, "nė viena valdžia nesugebėjo suvokti ir įvertinti šios sodybos vertės bei sugalvoti mechanizmą, kaip jai toliau funkcionuoti".

Šiuo metu sodybą tvarko Orvidų šeima, įkūrusi Viešąją įstaigą "Orvidų sodyba". "Tačiau išnykstantys paminklai, griūvančios medžių konstrukcijos ir mėgėjiškas kišimasis, pertvarkant V.Orvido paliktus meno šedevrus, leidžia manyti, kad į šį procesą skubiai turėtų įsikišti Lietuvos valdžia ir rasti tinkamiausią būdą sodybai toliau egzistuoti", - rašoma kreipimesi.

Pats skulptorius interviu yra sakęs, kad visą sodybą su joje esančiomis skulptūromis ir jo sodintais medžiais jis palieka toliau formuoti gamtai. Savo kreipimesi menininkai teigia, kad neprofesionalus sodybos tvarkymas gali išardyti šį, anot Jono Meko, vieną reikšmingiausių XX amžiaus pasaulio meno stebuklų.

"Manome, kad naujoji Lietuvos valdžia galėtų rasti politinės valios ir priimti teisinius aktus, nusakančius tolesnio sodybos egzistavimo principus", - teigiama menininkų kreipimesi.

Tarp jį pasirašiusiųjų - Romualdas Granauskas, Jurga Ivanauskaitė, Eimuntas Nekrošius, Donatas Katkus, Pertas Repšys, Alfredas Bumblauskas, Bronius Kutavičius, Osvaldas Balakauskas, Andrius Mamontovas ir kiti.

Prieš porą metų pareiškimą prezidentui ir Vyriausybei išplatino J.Mekas ir pagal Prancūzijos revoliucijos šūkį pavadino jį "Aš kaltinu". Pareiškime valdžia kaltinama neveiklumu ir abejingumu dėl šio unikalaus Lietuvos kultūros reiškinio išsaugojimo.

Pareiškimą pasirašė nemažai Lietuvos ir užsienio menininkų ir visuomenės veikėjų, tarp jų - garsus kompozitorius Phillipas Glassas (Filipas Glasas), Johno Lennono (Džono Lenono) našlė, kultūros veikėja Yoko Ono (Joko Ono) bei žymus "Fluxus" judėjimo vaizdo instaliacijų menininkas Nam June Paikas (Nam Džun Paikas). Iki šiol jokios konkrečios reakcijos iš oficialiųjų sluoksnių į šį kreipimąsi sulaukta nebuvo.

Orvidų sodybą, esančią Kretingos rajone, kartu su V.Orvidu kūrė jo tėvas. Sovietmečiu ji buvo tapusi siauro Lietuvos intelektualų ir menininkų rato oaze bei rezistencinės dvasios išraiška. Sovietinės armijos tankas, važiavęs griauti sodybos, įklimpo jos neprivažiavęs.

Akmenis, kurie buvo pradėti ardyti, aplink gyvenantys žmonės sunešdavo atgal. Orvidų sodyba, kaip vienas didžiausių pasaulio globotinų objektų, yra įrašytas į Didžiosios Britanijos geografų draugijos sąrašą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.