aA
Kiekvieną savaitę daugiau nei 4000 interneto tarnybinių stočių patiria "kibernetinį terorą" nuo interneto chuliganų arba konkuruojančių firmų, teigiama antradienį paskelbtoje tyrimo, atlikto Kalifornijos universiteto tyrinėtojų, ataskaitoje.
Anksčiau tokio pobūdžio tyrimas nebuvo atliktas arba jų rezultatai skelbiami viešai. Kadangi pranešimai apie tokias atakas spaudoje pasirodo retokai, niekas nesidomėjo kiek paplitęs yra šis "terorizavimo" būdas.

Tarp "aukų" dažniausiai pasitaiko tokie žinomi interneto portalai kaip "Amazon.com", "America Online" ar "Microsoft" priklausanti "Hotmail". Tačiau daugelis individualių vartotojų ir smulkių firmų taip pat patiria atsisakymo aptarnauti ("Denial of Service" - DoS) atakas.

"Denial of Sercvice" atakų metu stengiamasi "nulaužti" ar "apkrauti" duomenų srautais kompiuterius, prijungtus prie interneto. Dažniausiai naudojama "potvynio" ("flood") tipo ataka, kai į "aukos" kompiuterį siunčiama milžiniški užklausų kiekiai, su kuriais tarnybinė stotis praktiškai nespėja susitvarkyti ir atsakyti į visas užklausas, todėl kitiems vartotojams tampa neprieinama.

Gegužės pradžioje vandalai panaudojo šios atakos variantą prieš JAV Baltųjų Rūmų interneto svetainę "WhiteHouse.gov". "Microsoft" irgi teko patirti DoS ataką sausio mėnesį, dėl jos svetainė buvo nepasiekiama ištisas dvi paras.

Tyrimui buvo pasirinktas "atsakymo signalo pametimo" metodas.

Kai kompiuteris yra atakuojamas, jis negali nustatyti, kad siunčiamos užklausos yra fiktyvios, taigi stengiasi atsakyti į kiekvieną atsiųstą užklausos paketą. Labiausiai paplitę "denial-of-service" sukeliančios programos atsitiktiniu būdu parenka "siuntėjo" adresą, iš kurio tariamai atėjo duomenys. Rezultatas - "aukos" kompiuteris pagal kiekvieną fiktyvų adresą siunčia jam atsakymą, o nesulaukdama atsako registruoja "atsakymo signalo pametimą". Tokiu būdu ir galima spėti, jog tarnybinė stotis yra atakuojama.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.