aA
Vienu didžiausių kontrabandininkų laikomas tauragiškis Arūnas Pukelis, pravarde Švinius, ėjo svarbias pareigas Marijampolės akcinėje bendrovėje "Fasa", kurios didžioji akcijų dalis priklauso Vilkaviškio vyskupijos įsteigtam Krikščioniškosios kultūros centrui.
"Fasa"
"Fasa"
© "Lietuvos žinios"
Manoma, kad su didele suma neaiškios kilmės pinigų Vokietijoje sugautas Švinius, kuriam netrukus bus pareikštas kaltinimas dokumentų klastojimu, dangstydamasis kitų žmonių vardais valdo ir nemažą dalį šios bendrovės akcijų.

Perkūnas

"To žmogaus (A.Pukelio aut.) atsiradimas bendrovėje mums buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus", - LŽ sakė Krikščioniškosios kultūros centro rektorius kunigas Donatas Jasiulaitis, atstovaujantis 48,99 proc. akcinės bendrovės "Fasa" akcijų paketui. Beveik pusė šios įmonės akcijų Bažnyčiai atiteko 1993 m. pagal Restitucijos aktą vietoj paimto ir neįmanomo grąžinti kito Bažnyčios turto.

Po pirminio privatizacijos etapo kita didžioji akcijų dalis - 35,31 proc. - atiteko Feliksui Razmai. Praėjusių metų lapkričio 3 d. F.Razma savo turėtas akcijas pardavė Gintui Jagėlai, o šis po kelių mėnesių (šių metų balandžio 12 d.) - Jonui Pinskui. Tuo permainos gamykloje nesibaigė. Po akcijų persidalijimo balandį AB "Fasa" komercijos direktoriumi netikėtai buvo paskirtas A.Pukelis (g. 1968 m.).

"Fasos" direktorius Arūnas Adomavičius LŽ žurnalistui gerai policijai žinomo asmens atėjimą į bendrovę paaiškino taip: "Ruošiamės bendradarbiauti su viena Sankt Peterburgo firma, kurios atstovas yra A.Pukelis, ir tokiu būdu užmezgėme ryšius". Direktorius nemano, kad abejotina A.Pukelio reputacija gali pakenkti bendrovei, nes ši didžiąją dalį produkcijos eksportuoja į užsienį.

Norai

Kunigo D.Jasiulaičio nuomone, skirdamas žmones į pareigas ir pats įmonės direktorius nelabai ką gali padaryti prieš akcininkų valią, kuriems, matyt, buvo tikslinga turėti savą komercijos direktorių.

Apie 500 darbo vietų turinčios bendrovės akcininkai neturėjo labai priešintis iviniaus atėjimui, nes kai kurie jų patys yra statytiniai. Manoma, kad dalį 19 mln. litų įstatinį kapitalą turinčios maisto pramonės pakavimo mašinas gaminančios gamyklos akcijų A.Pukelis valdė savo gero draugo Ginto Jagėlos vardu, kuris prieš kelias savaites, kai jų abiejų veikla susidomėjo Vokietijos bei Lietuvos teisėsauga, savo akcijas pardavė dar kitam žmogui.

Gamykloje sklinda kalbos, kad naujasis komercijos direktorius, siekdamas tapti vienvaldžiu savininku, gali supirkti ne tik įmonės darbuotojų turimas smulkias akcijas, bet perimti ir Bažnyčios dalį. "Aš negaliu garantuoti, kad A.Pukelis nenori įsigyti mūsų akcijų. Galimas daiktas, nes jie neturi kontrolinio akcijų paketo, - sakė kunigas D.Jasiulaitis. - Kad jis turi tokių norų ir kad ketino iš darbininkų supirkti akcijas, esu girdėjęs".

Tačiau dvasininkas pareiškė, kad Krikščioniškosios kultūros centras, kaip vienas didesnių "Fasos" akcininkų, taip pat atsakingas už padėtį įmonėje. "Rimti verslininkai, investuotojai būtų sveikintinas dalykas, tačiau negali būti nė kalbos, kad akcijas parduotume įtartinos reputacijos asmenims", - sakė D.Jasiulaitis. Anot jo, ar galima pasielgti kitaip, jei žiūri televiziją, skaitai laikraščius?