aA
Kazimira Prunskienė
Kazimira Prunskienė
Tai ji sakė trečiadienį vykusiame susitikime su Švedijos valstybinės branduolinės saugos reguliavimo institucijos (SKI) generaline direktore Judith Melin.

K.Prunskienės nuomone, Lietuva galėtų išlinkti branduoline valstybe, jei butų sumontuotas naujas modernus reaktorius, kuris tenkintų šalies elektros energetikos poreikius. Savo ruožtu J.Melin pabrėžė, jog Švedijos nuostata - ateityje neplėtoti atominės energetikos, tačiau pripažino, kad jėgainių uždarymo scenarijaus dar nėra.

J.Melin taip pat pripažino, kad Europos šalys privalo gerbti viena kitos apsisprendimus, įskaitant ir energetikos sektoriaus klausimais. Jos nuomone, Lietuva puikiai sugeba tvarkytis atominėje energetikoje, o Ignalinos AE pirmo bloko sustabdymas gali būti kaip pavyzdinis scenarijus, stabdant kitus tokio tipo reaktorius.

K.Prunskienė teigė mananti, kad Lietuvos Vyriausybei reikėtų kuo greičiau nuspręsti dėl antrojo Ignalinos AE bloko likimo.

Lietuva yra įsipareigojusi iki 2005 metų uždaryti 1-ąjį Ignalinos AE reaktorių ir tam darbui tarptautiniai donorai jau skyrė daugiau kaip 200 mln. eurų.

Lietuva dar nėra apsisprendusi dėl IAE 2-ojo reaktoriaus likimo - tai buvo numatyta padaryti, ruošiant naująją nacionalinę energetikos strategiją. Naujos strategijos paregimas planuotas 2004-aisiais. Tačiau Europos Komisija ragina kuo anksčiau priimti sprendimą dėl IAE 2-ojo bloko uždarymo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.