aA
Sekmadienį tiesioginėje Rusijos TV laidoje "Prieš veidrodį" ("Pered zerkalom") ambasadorius Z. Namavičius atsakė į žinomo žurnalisto Nikolajaus Svanidzės klausimus. Interviu vyko Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dešimtmečio proga.

Lietuvos ambasadorius, paklaustas, ko verti penkiasdešimt metų, kuriuos Lietuva praleido SSRS, sakė jog "tai Lietuvos istorijos dalis ir daugeliu požiūrių prarastas laikas".

Anot Z. Namavičiaus, "sunku spėlioti, kas būtų, jeigu būtų", tačiau jo nuomone, "be šių penkiasdešimties metų mes būtume kažkur Suomijos lygyje".

Pokalbiui pakrypus apie tai, jog dalis Rusijos gyventojų tebesiilgi Sovietų Sąjungos, Lietuvos ambasadorius teigė, jog "Rusija liko didžia šalimi ir neturėdama Lietuvos".

Anot Z. Namavičiaus, naujai ir teisingai suvokti patriotizmą prireiks laiko.

"Nauja karta bus kita. Patriotizmas, būdingas ir lietuviams, ir rusams - jis prasideda nuo savo namo, o ne nuo kaimyno namo ar daržo", sakė Z. Namavičius. Anot jo, apie patriotizmą geriausiai byloja "švariai išplauti langai, švarus šaligatvis".

Kalbėdamas apie rusakalbius Lietuvos gyventojus, Z. Namavičius sakė, jog "jie buvo su mumis 1990 metais" ir dabar yra "integruoti piliečiai".

Paklaustas apie antihitlerinės koalicijos pusėje kariavusius veteranus ir jų padėtį Lietuvoje, Z. Namavičius sakė, jog jų atžvilgiu neturi išankstinių neigiamų nuostatų nei visuomenė, nei valstybės struktūros, ir jis nemanąs, kad šie žmonės yra nuskriausti.

"Kita vertus, yra žmonių, kurie aktyviai dalyvavo represijose, bet tai kita kategorija žmonių", sakė Lietuvos ambasadorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.