aA
Makedonija trečiadienį stiprino savo kariuomenės kontingentą aplink etninių albanų sukilėlių kontroliuojamą rajoną. Manoma, kad taip gali būti rengiamasi ryžtingesniems karo veiksmams.
Makedonija
Makedonija
Pasak aukščiausiųjų šalies pareigūnų, dėl besitęsiančio sukilėlių pasipriešinimo yra neįmanoma tęsti politinio dialogo, kuriuo siekiama suteikti daugiau teisių etniniams albanams, sudarantiems trečdalį dviejų milijonų Makedonijos gyventojų.

Tuo tarpu Serbijos Preševo slėnyje Jugoslavijos kariuomenė rengėsi taikiai susigrąžinti kontrolę, kai čia veikusi kita albanų sukilėlių vadinamoji Preševo, Medvedžos ir Bujanovaco išvadavimo armija (UCPMB) pirmadienį pasirašė Demilitarizacijos deklaraciją ir sutiko sudėti ginklus.

Pasiekus šį susitarimą, dabar didžiausią grėsmę stabilumui Balkanuose kelia Makedonijos konfliktas, įsiplieskęs vasario mėnesį.

Makedonija tikėjosi, kad jos sukilėliai, veikiantys netoli nuo Preševo esančioje srityje, taip pat ramiai išeis ir nebeliks grėsmės, jog tarp tūkstančių rūsiuose besislepiančių kaimų gyventojų bus daug aukų.

Tačiau antradienį vakare, po dieną tvyrojusios ramybės, kariuomenė vėl iš kulkosvaidžių, tankų ir artilerijos apšaudė Slupčanės ir Vaksincės kaimus, kuriuose yra įsitvirtinę sukilėliai. Gynybos ministerija ir naujienų agentūra MIA pranešė, kad sukilėliai atakavo pirmi.

Kariuomenė sako, kad galėtų greitai išstumti sukilėlius, tačiau nepuola, būgštaudama civilių asmenų aukų. Pasak jos, taikūs gyventojai yra naudojami kaip gyva priedanga. Tuo tarpu sukilėliai teigia, kad kaimiečiai pasilieka laisva valia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.