aA
Nemažai muziką platinančių kompanijų yra sukūrusios savo šifravimo sistemas skaitmeninei muzikai. Tačiau daugelis jų skundžiasi, kad piratai visvien randa būdų, kaip šia muzika dalintis su draugais, kaimynais ir visai nepažįstamais žmonėmis.
Trys matematikai sugaišo 6 metus kurdami naują kodavimo sistemą, kuria užšifruotų duomenų kopijavimo teisių jų teigimu neįmanoma pažeisti.

Matematikai Jeffrey'us Hoffsteinas, Jill Pipher ir Josephas Silvermanas užpatentavo sistemą, kuri greitai šifruoja kiekvieną tiesiogiai transliuojamų duomenų (streaming data) sekundę skirtingu šifravimo raktu. Tokiu būdu užšifruota 3 minučių trukmės daina bus užkoduota 180 skirtingų kodų raktų. Taigi kiekvienas, "nulaužęs" raktą, galės pasitenkinti tik vienos sekundės trukmės muzika.

Dalintis taip užkoduotais duomenimis tiesiog neapsimoka. Skaitmeninė muzika gali būti užkoduota groti tik vienu specifiniu muzikos grotuvu ar kompiuteriu. Perkėlus ją į kitą įrenginį, kurio kodavimo raktas bus kitoks, muzika negros.

Šis kodavimo būdas taip pat gali būti naudojamas duomenų perdavimui tarp kompiuterių, mobiliųjų telefonų, skaitmeninių muzikos grotuvų ar bet kokių įtaisų, prijungtų prie interneto.

Naujos šifravimo sistemos kodavimas ir atkodavimas vyksta daug greičiau nei analogiškose sistemose ir, skirtingai nuo kitų, nenaudoja daug kompiuterio atminties, nes naudojamos pažangios matematinės formulės

Kodavimui naudojamas viešo rakto ("public-key") metodas. Pagal iš vartotojo kompiuterio išsiųsto rakto kopiją užšifruoti duomenys parsiunčiami vartotojui, o rakto kopija sunaikinama.

Technologiją naudojantys įtaisai turės būti aprūpinti specialia technine ar programine įranga. Šios įrangos tiekimu rūpinsis Izraelio kompanija "Aladdin Systems".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.