aA
Lietuvos kaimuose gyvena apie 30 proc. žmonių. Kaip rodo kitų šalių patirtis, šaliai pakanka 5 proc. žmonių, gaminančių žemės ūkio produkciją. Taigi likusieji mūsų šalies žemdirbiai, laikantys smulkius ūkelius, tik pradėję kokį nors verslą arba užsiimdami amatais galės užsidirbti lėšų.
Kaimas
Skirtingi politikai jau keletą metų kalba, kad Lietuvos kaimo išsigelbėjimas yra kaimo turizmas. Tačiau, kaip paaiškėjo, kol kas šie žodžiai toli nuo realybės - Lietuvoje kol kas nėra kaimo turizmo industrijos, yra tik pavieniai centrai, tai yra apie 200 sodybų, kuriose verčiamasi kaimo turizmu. Šiose sodybose teikiamos paslaugos ir pramogos labai skirtingos, taigi ir pajamos labai nevienodos. Vieni kaimo turizmo entuziastai per metus uždirba iki 30 tūkst. litų, kiti tenkinasi 500 litų.

Skiriasi ir sodybų įkainiai - vienose vieta parai kainuoja 10 Lt, kitose - daugiau nei šimtą litų, tačiau, kaip liudija statistika, žmonių norinčių pasinaudoti kaimo turizmo paslaugomis ilgainiui vis daugėja.

Dalis lietuvių jau atsivažinėjo po Europą ir visai mielai renkasi poilsį Lietuvos kaime. Lietuvos kaimo turizmo paslaugomis gana mielai naudojasi ir užsieniečiai, kurie beje, kaip rodo statistika, kasmet Lietuvoje palieka vis daugiau pinigų. Tiesa, užsienio šalių turistai skundžiasi svetingumo stoka. Dar dvi išliekančios problemos - tualetai ir galimybė susikalbėti su vietiniais gyventojais. Be to, Lietuvos provincijoje labai stinga nuorodų užsieniečiams.

Šiaip ar taip kaimo gyventojai užsiimantys kaimo turizmu svečiams siūlo jau gerokai daugiau pramogų nei prieš trejus metus: žvejybą, plaukiojimą burlentėmis, valtimis, kateriais ar jachtomis, jodinėjimą žirgais. Tačiau kaimo turizmo taškų gausėjimas labai nežymus ir apskritai kaimo turizmo plėtra Lietuvoje labai minimali. Kita vertus, sąlygos kaimo turizmo plėtojimui lyg ir neblogos. Pernai Seimas įteisino mokesčių lengvatas ūkininkams ar individualių namų savininkams, kaimo vietovėse teikiantiems turizmo paslaugas. Dokumentas skelbia, kad kaimo turizmo paslaugas kaimo vietovėse teikiantys ūkininkai ar individualių namų savininkai, kuriems pirmą kartą išduodami patentai apgyvendinimo paslaugoms teikti, penkerius metus paeiliui nuo patento išdavimo dienos patento mokesčio nemoka.

Tačiau ir tai kaimo turizmo nepagyvina. Pagrindinė kliūtis, trukdanti įsibėgėti - pradinio kapitalo nebuvimas ir skurdo įsigalėjimas provincijoje.