aA
"Skamba skamba kankliai"
"Skamba skamba kankliai"
Latvijos žiniasklaidoje reiškiama nuomonė, kad dėl to yra kalta ir Lietuvos atstovė prie UNESCO, o Lietuvos URM nekomentuoja slapto balsavimo aplinkybių.

Latvijos ambasadorė prie UNESCO Sandra Kalnietė apkaltino savo kolegę iš Lietuvos Ugnę Karvelis, esą ši nesilaikė jai duoto pažado pristatyti organizacijos ekspertų komisijai latvių argumentus, kodėl jų liaudies dainos turėtų būti įtrauktos į pasaulinio kultūros paveldo sąrašą. Latvijos ambasadorė tai pavadino "dideliu diplomatinio etiketo pažeidimu".

Be to, kaip teigiama Latvijos spaudoje, Lietuvos ambasadorė paragino kitus komisijos narius sustabdyti latvių projektą, nes esą latvių liaudies dainos panašios į lietuvių, todėl abi šios valstybės turėtų parengti bendrą projektą.

Lietuvės parama latviams būtų buvusi ypač svarbi, nes Latvija neturi savo atstovų UNESCO ekspertų komisijoje, sprendžiančioje, ką įtraukti į paveldo sąrašus.

Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas antradienį BNS patvirtino oficialią ministerijos poziciją, kad "Lietuva palaikė latvių projekto pateikimą".

Tačiau, anot jo, "URM nekomentuoja slapto balsavimo rezultatų".

P.Zapolskas taip pat pabrėžė, kad U.Karvelis į UNESCO ekspertų komisija yra įtraukta ne kaip Lietuvos valstybės atstovė, o kaip asmenybė.

Ambasadorė U.Karvelis, kuri antradienį buvo nepasiekiama telefonu, neatsakė ir į elektroniniu paštu jai nusiųstus BNS klausimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.