aA
"Nežinau, kodėl konservatoriai nenori šios srities sutvarkyti. Jau yra parengti azartinių lošimų įstatymas ir naujas loterijų įstatymas, kurie iš tiesų galėtų papildyti biudžetą", sakė R. Zuoza.

R. Zuoza įsitikinęs, jog dabar aukštosioms mokykloms lėšų skiriama nepakankamai, tačiau tų lėšų naudojimo efektyvumas labai dažnai kelia abejonių.

"Manau, kad yra būtina į aukštojo mokslo įstatymą įrašyti aukštųjų mokyklų auditą. Šiandien galime pasakyti, kad per 10 metų neturime atlikto nė vieno aukštosios mokyklos audito, todėl kalbėti apie efektyvų iš biudžeto skiriamų pinigų valdymą yra labai sunku", sakė R. Zuoza.

Anot R. Zuozos, aukštajam mokslui lėšų pakankamai galima būtų surasti, didinant dėstytojų darbo efektyvumą.

R. Zuozos turimais duomenimis, palyginti su 1990 metais, studentų skaičius dabar mažesnis, o dėstytojų skaičius padidėjo 2 tūkstančiais.

Seimo narys taip pat įsitikinęs, jog gerai besimokantys studentai neturėtų mokėti už mokslą.

"Priėmus įstatymą, jog gerai besimokantiems studentams už mokslą reikės mokėti, mes turime keisti Konstituciją arba šį nutarimą bus galima apskųsti Konstituciniam teismui", sakė R. Zuoza.

R. Zuoza taip pat nesutinka su "garsiaisiais Švietimo ir mokslo ministro Kornelijaus Platelio įsakymais" sumažinti mokytojų darbo krūvį, kartu mažinant jų atlyginimus.

"Sumažinti mokytojų atlyginimų priedai, sumažintos papildomo ugdymo valandos - tai yra vaikų paleidimas į gatvę. Švietimo ir mokslo ministerija galėjo surasti kur kitur taupyti, tačiau ne mokytojų ir ne vaikų sąskaita", sakė R. Zuoza.

Anot jo, Seime tvirtinant išlaidas švietimui ir mokslui, atlyginimai mokytojams nebuvo numatyti mažinti, "ministerija pradėjo ieškoti skylių užkaišiojimo lengviausiu keliu".

R. Zuoza tikisi, jog atėjusios į Seimą naujos jėgos "radikaliai pertvarkys ir efektyvins švietimo sistemą ir visą laiką nerėks, kad trūksta pinigų".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.