aA
Lenkija vieneriems metams, iki 2004 metų sausio 1 dienos, nutarė atidėti įstojimo į ES datą. Lankydamasis Briuselyje, apie šitą sprendimą antradienį Europos Komisiją informuos Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas (Ježis Buzekas).
European Union
Lenkijos derybininkai priėjo išvadą, jog ankstesnis terminas, 2003 metų sausio 1-oji, yra nerealus. "Mes raginome dabartinę ES pirmininkę Švediją pasiekti persilaužimą narystės derybose... Tačiau iš to nieko neišėjo. Todėl 2003 metai, kaip siektinas mūsų įstojimo terminas, tapo nerealūs. Realesnė data yra 2004-ieji", - sakė spaudos konferencijoje Lenkijos Europos integracijos komiteto pirmininkas Jacekas Saryusz-Wolskis (Jacekas Sarijušas-Volskis)

Jis teigė, jog "tikisi, kad pačios Lenkijos siūlomas terminas bus palankiai įvertintas ES", tačiau tuo pat metu pabrėžė, jog "Lenkija dės visas pastangas, jog narystei būtų pasirengusi 2003 metų sausio 1 dieną".

Pasak jo, nukėlusi įstojimo laiką, Lenkija greičiausiai atidės kai kurias didelių investicijų reikalaujančias reformas, būtinas siekiant suderinti jos įstatymus, pramonę bei infrastruktūrą su ES standartais.

"Pavyzdžiui, mes negalėsime 2003-aisiais pradėti tiesti didelio greitkelio, nes tam mums reikėtų būti Europos Sąjungoje", - sakė J.Saryuszas-Wolskis. Jis įspėjo, kad taip pat gali būti atidėtas aplinkosaugos ir žemės ūkio programų įgyvendinimas. Nors Lenkija derybas dėl narystės ES pradėjo pirmojoje šalių grupėje, iki šiol ji sugebėjo susitarti tik dėl 15 skyrių.

Ypač daug nesutarimų derybose kilo dėl laisvo darbo jėgos judėjimo, nes Lenkija nenori sutikti su siūlomu septynerių metų pereinamuoju laikotarpiu. Taip pat siekiama, kad žemės pardavimui užsieniečiams Lenkijoje galiotų pereinamasis 18 metų laikotarpis. Lenkija taip pat nesutinka su siūlymu, jog po 2004 metų Europos parlamento rinkimų turėtų tik stebėtojos statusą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.