aA
Dzūkijos regiono miškuose "Klaipėdos avialinijų" lėktuvai pradėjo purkšti chemikalus, naikinančius pušinį pelėdgalvį. Nuo kenkėjų purškiami Dzūkijos nacionalinio parko, Varėnos, Druskininkų ir Veisiejų pušynai.
Šis darbas truks šiek tiek daugiau kaip savaitę. Veiksmingiausias purškimo laikas - praėjus 10 dienų po vikšrų išsiritimo. Ar purškimas bus paveikus, priklausys ir nuo oro sąlygų.

Šiemet vietoj planuotų 3 mln. litų pušų pelėdgalviams naikinti gauta tik 1 mln. litų. Dar iš Vyriausybės rezervo skirta 400 tūkst. Lt, o kitos lėšos - iš Miškų fondo.

Pasak Miškų ir saugomų teritorijų departamento pareigūno Stanislovo Žebrausko, pavojingi miškų kenkėjai - pelėdgalviai yra išplitę beveik 38 tūkstančių hektarų plote.

Daugiausiai yra nukentėję privatūs ir privatizuotini miškai. Mokslininkai aiškina, kad beveik be spyglių likusias pušis gali pradėti graužti ir kiti kenkėjai.

Tokių pušų kenkėjų proveržis ypač daug žalos padarė Dzūkijos nacionaliniame parke (kenkėjų pažeista 16,8 tūkst. ha miškų) ir Varėnos (5,9 tūkst. ha) bei Druskininkų (15,1 tūkst. ha) miškų urėdijose.

Miškų specialistai tvirtina, kad jeigu nebūtų imtasi skubių priemonių pušinio pelėdgalvio židiniams likviduoti, nuostoliai gali siekti apie 70 mln. litų.

Gamtosaugininkai tvirtina, kad Dzūkijos pušynams pavojingiausi ne patys vabzdžiai, o pušinio pelėdgalvio vikšrai. Būdami medžio lajose, jie intensyviai graužia spyglius, pumpurus, net žievę. Tokie medžiai nusilpsta ir žūsta.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.