aA
Jei suvoktų savo apgailėtiną padėtį, Lietuvos darželinukai, matyt, surengtų keletą protestų akcijų ir pasmerktų šalies valdžią, kuri vaikus laiko antrarūšiais ar net ketvirtarūšiais valstybės piliečiais. Tiesa, toji valdžia niekada neužmiršta pakalbėti apie tai, kad vaikai – Lietuvos ateitis ir jiems skirtina daugiausiai lėšų bei dėmesio.
Vaikas
Štai tarkime, Lenkijoje tiek darželinuko, tiek senelio senelių namuose išlaikymui iš valstybės biudžeto skiriama maždaug po lygiai pinigų – po 1200 zlotų (zloto ir lito santykis 1:1). Lietuvoje yra kitaip: seneliui – panašiai kaip ir Lenkijoje skiriama 1100 Lt, o mažam vaikui – beveik keturis kartus mažiau nei senukui ir nei darželinukui kaimyninėje valstybėje – 336 Lt.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės politikos analizės ir prognozavimo departamento direktorės pavaduotoja Gražina Jalinskienė teigia: “Lenkijoje beveik nėra skirtumo tarp lėšų, skirtų senelių globos įstaigų gyventojams ir ikimokyklinių įstaigų vaikams. Lietuvoje senelių globos įstaigų gyventojams parama iš valstybės biudžeto 3,5 karto didesnė nei parama skirta ikimokyklinių įstaigų vaikams. Kodėl? Ar Lietuvoje ikimokyklinių įstaigų darbuotojai moka taupiai naudoti lėšas, o gal Lietuvoje vaikų tėvai žymiai daugiau uždirba nei Lenkijoje? Taip tikrai nėra, kadangi vidutinis darbo užmokestis Lenkijoje 2000 metais buvo 1,75 karto didesnis nei Lietuvoje. Tikriausia galima daryti išvadą, kad Lenkija žymiai daugiau dėmesio ir lėšų skiria investicijoms į ateitį, remdama šeimas, auginančias vaikus”.

Viena vertus, kaštų dydžiai galbūt rodo, kam valstybė skiria prioritetus, kita vertus, šie skirtumai rodo baisią netvarką biudžeto lėšų skirstymo srityje. Neįtikėtina, tačiau skirstant biudžetą, visai nekreipiama dėmesio į jokius skaičiavimus: nei kiek dabar kainuoja darželinuko ar kariškio išlaikymas, nei kiek jis turėtų kainuoti remiantis socialinio teisingumo teorija, verslo logika ar kitų valstybių patirtimi.

Racionalumo ar efektyvumo kriterijai biudžeto skirstytojams apskritai nežinomi. Mokesčių mokėtojų pinigai paskirstomi pagal tai, kiek kas tų pinigų paprašo ar išsireikalauja. Kaip teigia buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Mindaugas Mikaila, Švietimo ir mokslo ministerijos paskutiniai vadovai buvo kiek flegmatiški “pinigų išmušinėtojai”, todėl darželinukai ir moksleiviai liko labiausiai nuskriausti išlaikytiniai.

Išlaikymo kaštai Lenkijoje ir Lietuvoje (per mėnesį)

			Lenkija		Lietuva
Kalinio			1600 zlotų	810 Lt
Senelio senelių namuose	1250 zlotų	1040 – 1202 Lt 
Darželinuko		1200 zlotų	336 Lt 
Kariškio		984 zlotai	917 – 2750 Lt
Kitų išlaikytinių Išlaikymo kaštai Lietuvoje (per mėnesį)
Moksleivio		160 Lt
Našlaičio		900 Lt
Vaiko su negalia	2002 Lt
Ligonio			2715 Lt