aA
Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros pareigūnai pirmadienį Vilniuje sulaikė Lietuvos pilietį, kuris įtariamas šnipinėjimu ir valstybės paslaptį sudarančių žinių perdavimu užsienio šalies žvalgybai.
Target
Sulaikytam asmeniui iškelta baudžiamoji byla. Parengtinį tardymą atlieka bendra Generalinės prokuratūros ir VSD tardymo operatyvinė grupė, pranešė VSD ryšių su visuomene tarnyba. Pranešime nenurodoma, kuriai valstybei sulaikytasis įtariamas šnipinėjęs.

Pastarąjį kartą apie Lietuvos VSD operaciją prieš užsienio žvalgybininką buvo pranešta 1998-ųjų pabaigoje, o praėjus metams - 1999-ųjų gruodį - atskleista keletas tos operacijos detalių.

Tuomet buvo skelbiama, kad Vilniuje dirbęs Rusijos gynybos atašė padėjėjas Valerijus Kabalinovas bandė užverbuoti Lietuvos krašto apsaugos ministerijos karininką.

Žiniasklaida skelbė, kad Rusijos gynybos atašė padėjėjas V.Kabalinovas per vieną vilnietį antikvariato savininką susipažino su KAM karininku, kurį paprašė teikti įvairios informacijos. Rusijos žvalgybininką domino Lietuvos kariuomenės ginkluotė ir jos pirkimas, santykiai su NATO, kariniai planai, užsienio instruktoriai ir jų veikla Lietuvoje, kariniai objektai.

KAM karininkas apie bandymą jį užverbuoti pranešė VSD. Po to V. Kabalinovui karininkas perdavė VSD parengtų vaizdo kasečių, kuriose neva buvo slaptų karinių žemėlapių, dokumentų, Lietuvai siūlomų pirkti ir jau nupirktų ginklų pristatymai.

Diplomatinės neliečiamybės statusą turėjęs V.Kabalinovas, rūpinantis gerais kaimyniniais santykiais, nebuvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu, o tyliai išvyko iš Lietuvos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.