aA
JAV mokslininkai iš Ročesterio universiteto, pagamino kvantinį-šviesos kompiuterį, kuris skaičiuoja milijardus kartų greičiau už šiuolaikinius superkompiuterius, praneša CNN. Dėl šių įrenginių atsiradimo patys naujausi superkompiuteriai gali atsidurti šiukšlynuose.
Superkompiuteris
Vietoj tradicinių elektriniu principu veikiančių technologijų, naujajame įrenginyje naudojami šviesos spinduliai. Tokiai mašinai elementaria užduotimi tampa, tarkim, kodo nulaužimas perrenkant visas galimas kombinacijas arba darbas su didelės apimties duomenų bazėmis.

Gamintojai, pristatę įrenginį Baltimorės konferencijoje, pateikė tokį pavyzdį: jeigu įprastas superkompiuteris, atliekantis paieškos užduotį – tai bibliotekininkas, kuris, ieškodamas reikiamos knygos, vaikšto tarp lentynų, tai kvantinis-šviesos kompiuteris – tai jau įrenginys, kuris klonuoja bibliotekininką į didelį jų skaičių ir į paieškas vienu metu įsitraukia visa brigada.

Šios mašinos sukūrimo projektą finansuoja Amerikos gynybos ministerija.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.