aA
Vakar ir užvakar daugelyje šalies vietų skambėjo karių dainos, aidėjo šūviai. Didmiesčių gyventojai savaitgalį rinkosi į Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginius. Keliuose šalies miestuose - Kaune, Trakuose ir Marijampolėje - buvo švenčiamos miesto šventės.
trakai
Vilniuje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos proga buvo atverti Prezidentūros kiemas ir parkas. Keli šimtai vilniečių bei miesto svečių sekmadienio vidurdienį didžiajame Prezidentūros kieme stebėjo garbės sargybos kuopos parodomąją programą, klausėsi karių orkestro.

Vėliau linksmybės persikėlė į sostinės Sereikiškių parką, kuris virto karių poligonu. Čia vilniečiai galėjo apžiūrėti šarvuočius, kulkosvaidžius, šautuvus. Šventės dalyviai išbandė jėgas su kariais sporto rungtyse, su tikru minų ieškikliu vaikščiojo po tariamą minų lauką.

Sereikiškių parke, trumpam tapusiame kariniu miesteliu, pridygo palapinių, veikė karo ligoninė, buvo verdama kareiviška košė. Prie šio maisto nusidriekė didžiulės vilniečių eilės, nes jis buvo dalijamas nemokamai.

Iš įvairių miestų į Vilnių suvažiavę buvę partizanai po šventinių renginių Sereikiškių parke susėdo ant žolės ir vaišinosi sumuštiniais bei degtine. Kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną šventiniais renginiais paminėjo ir Lietuvos karo akademijos kariūnai.

Šeštadienį buvo atverti vartai į Karo akademiją, kurios auklėtiniai Rikiuotės aikštėje pademonstravo pratybas su ginklais ir kvietė moteris pašokti valsą. Vakare kariūnai surengė diskoteką. Vakar Krašto apsaugos ministerijos kieme šalies vadovas Valdas Adamkus buvusiems partizanams įteikė ordinus ir medalius.

Kaunas vakar taip pat šventė Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną. Nemuno saloje Kauno įgulos kariuomenės dalys demonstravo parodomąjį mūšį, skraidė naikintuvai, sraigtasparniai.

Nuo praėjusio ketvirtadienio vakaro iki sekmadienio išnaktų Kaunas trečią kartą šventė savo gimtadienį, tačiau jo renginius, tradiciškai vykusius po atviru dangumi, gerokai sugadino kaip reta rūškanas dangus.

Dėl liūties penktadienį neįvyko šventės atidarymas Dainų slėnyje, šeštadienio vidurdienį sužlugo rekordinius užmojus turėjusi idėja iš paukščio skrydžio padaryti bendrą kauniečių nuotrauką Nemuno saloje.

Blogas oras baidė lauko kavinių lankytojus. Škvalo gūsiai vartė mugėje dalyvavusių tautodailininkų vitrinas, daužė suvenyrus. Lietus plovė dažus nuo gatvės galerijose išrikiuotų liaudies meistrų paveikslų.

Juokauta, kad grėsmingą ženklą savivaldybės rengtai "Kauno miesto dienai 2001" gamta pasiuntė per miesto tarybos sekretorių Gediminą Jankų, kuris per Kauno gimtadienį šventė savo 50-metį.

Ketvirtadienį pliaupiant liūčiai su kruša savivaldybės kieme žaibas trinktelėjo į automobilį, iš kurio valdininkas buvo ką tik išlipęs. G.Jankus pajuto smūgį į nugarą, tačiau jautėsi mažiau nukentėjęs už automobilį.

Daugiausia pasisekimo sulaukė organizatorių staigmena - legendinių Kauno bigbito grupių sugrįžimo vakaras, kuriam šeštadienio vakarą nebetrukdė net lietus.

1965-1975 metų jaunimo dievukais buvę, iš visos Lietuvos į savo jaunystės miestą susirinkę muzikantai ir dainininkai ovacijomis buvo sutikti Rotušės aikštėje. Vėliau jie iki paryčių koncertavo muzikos klube "Combo".

Trakus šeštadienį užtvindė tradicinės "Trakų vasaros" renginiai. Šiemet ši šventė, skelbianti turizmo sezono pradžią, surengta vien rėmėjų lėšomis.

Kulminacija tapo pirmąkart atliktas Trakų himnas, kurį padainavo populiarūs dainininkai Rosita Čivilytė ir Česlovas Gabalis. Himno muziką sukūrė kompozitorius Gediminas Rimkus-Rimkevičius, žodžius parašė Rūta Mėlynė. Šventėje varžėsi ir sportininkai. Tradiciniame bėgime aplink Totoriškių ežerą dalyvavo apie 200 bėgikų iš kelių šalies miestų.

Ypač daug aistrų sukėlė stipruolių rungtys. Lig šiol buvo neregėtas 60 kilogramų rąsto kėlimas. Vienas galiūnas rąstą tarsi štangą išmetė į viršų net 6 kartus.

Tačiau daugiausia ovacijų pelnė rąstą pakėlęs visiems gerai pažįstamas stipruolis - Trakų seniūnas Kęstutis Ramanauskas. Po sėkmingo pasirodymo seniūnas šventės dalyvius iš milžiniško 100 litrų katilo vaišino žuviene.

Prieš vidurnaktį virš Trakų, nušviesdami ežerus, nugriaudėjo galingi fejerverkai. Diskoteka ant Totoriškių ežero kranto vyko iki paryčių. Tačiau kai kurių šventės dalyvių laukė ir nemalonios staigmenos. Linksmybių įkarštyje buvo išplėšti keli automobiliai.

Sekmadienio vakare įspūdingais fejerverkais ir meno kolektyvų koncertu "Sūduvos" stadione, kuriame dalyvavo apie du tūkstančius žmonių, baigėsi penkias paras vykusių Marijampolės miesto dienų renginiai. Šventė kainavo apie 20 tūkstančių litų, dalį pinigų skyrė Europos susigiminiavusių miestų fondas.

Tarsi nujausdami blogą orą, organizatoriai daugelį renginių numatė centrinėje J.Basanavičiaus aikštėje pastatytame Muzikos angare. Čia visas penkias dienas koncertavo vietos meno kolektyvai, vyko renginiai vaikams, o vakarais pasirodė populiarūs šalies atlikėjai.

Šeštadienį Marijampolėje pliaupęs lietus ir stiprus vėjas nenutraukė "Audimo" gatvės krepšinio trijulių turnyro, kuriame dalyvavo per 50 komandų.

Vyko ir miesto mero taurės žirgų konkūrų varžybos, kurioms savo prizus skyrė visi nepriklausomybės metų miesto merai ar jų šeimos nariai. Po jų miestelėnai buvo pakviesti nusifotografuoti bendrai nuotraukai.

"Sūduvos" stadione apie 40 bėgikų dalyvavo vienos valandos bėgimo varžybose, o žaidimų sporto mokykloje vyko Lietuvos komandinių šachmatų pirmenybių pirmasis etapas.

"Lietuvos rytas"