aA
1. Pastovūs aerobikos pratimai padidina jūsų HDL cholesterolio, dažnai vadinamo “geruoju” cholesteroliu, kadangi jis mažina širdies ligų riziką, lygį. Norėdami pasiekti optimaliausią naudą, mankštinkitės mažiausiai po 30 minučių penkis kartus per savaitę. Geriausia veikla lauke: spartus ėjimas, bėgimas ristele, važiavimas dviračiu, plaukimas, čiuožimas.

2. Maisto produktai, kurių reikėtų vengti. Tai produktai, turintys prisotintų riebalų, riebus pienas, palmių bei kokoso aliejai (taip pat apmažinkite margarino ir kitų riebiųjų rūgščių vartojimą). Norėdami palengvinti pereinamąjį laikotarpį, imkitės pakaitalų - vietoje riebaus pieno gerkite liesą nugriebtą pieną; vietoje grietinės valgykite liesą jogurtą; omletus kepkite tik iš baltymų; vietoje mėsainio suvalgykite maltos kalakuto krūtinėlės.

3. Maisto produktai, kuriuos reikėtų vartoti. Tai sojos produktai, šaltųjų vandenų žuvys (lašiša, silkė ir skumbrė), daug ląstelienos turintys produktai (obuoliai, liucernos daigai, bananai, miežiai, pupos ir kiti ankštiniai augalai, morkos, greipfrutai, avižų sėlenos, apelsinai ir žemuogės), neprisotinti aliejai (randami avokadose, riešutuose ir sėklose), alyvų bei žemės riešutų aliejai.

4. Žalioji arbata taip pat mažina LDL cholesterolį. Jei įmanoma, gerkite ją vietoj kavos.

5. Tyrimai parodė, kad vitaminas E gali sutrukdyti oksiduotis blogajam cholesteroliui. Kitos širdį stiprinančios medžiagos - vitaminas C, beta karotinas ir selenas. Kartais rekomenduojama nikotininė rūgštis (B3), tačiau didelės jos dozės gali būti vartojamos tik prižiūrint gydytojui, kadangi gali sukelti pykinimą bei išbėrimus.

6. Ženšenis – tai augalas numeris vienas, mažinantis cholesterolio kiekį. Antrasis augalas, artimas pirmajam – tai Indijos augalas gugulipid, kurį galite vartoti kapsulėmis. Abu galite įsigyti sveiko maisto parduotuvėse.

7. Česnakas gali būti nuostabia, jūsų širdį saugančia priemone. Suvalgykite bent vieną skiltelę per dieną. Taip pat naudinga į jūsų racioną įtraukti grybus, svogūnus ir raudonuosius ankštinius pipirus.

8. Viena iš daugelio sveikatai naudingų eterinių riebiųjų rūgščių savybių – tai cholesterolio kiekio mažinimas kraujyje. Šių rūgščių yra sėmenų, raktažolių, žuvų, juodųjų serbentų ir agurklės aliejuje.

9. Net ir geriausios dietos, pratimų bei papildomos programos nepakanka – nuolatiniai stresai, kuriuos sukelia mūsų gyvenimo būdas bei dideli tempai, padidina aukštą blogojo cholesterolio lygį. Stenkitės ramiau reaguoti į stresus ir keiskite gyvenimo būdą – lankykite jogos ar tai chi užsiėmimus; klausykite meditacinės kasetės; eikite pasivaikščioti į gamtą; priimkite masažą su raminančiais aromatiniais aliejais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.