aA
Tėvai ir mokytojai kartais nedrįsta arba nenori kištis į konfliktus tarp vaikų. Jie nenori matyti, kaip vaikai vienas kitą skriaudžia arba išjuokia, tačiau nori padrąsinti juos ir išmokyti juos pačius spręsti iškilusias problemas. Tokiais atvejais suaugusieji yra atsakingi už prievartos ar agresijos sustabdymą klasėje ar namuose – jie turi valdyti ir tuos, kurie demonstruoja žalingą elgesį, ir tuos, kurie jį patiria. Mes galime išmokyti vaikus nedalyvauti priekabiavime ir netapti jo aukomis.
Priekabiavimų ratas

Gali būti, kad vaikai, kurie demonstruoja agresiją, arba priekabiauja prie kitų vaikų, nesugeba užmegzti draugiškų santykių, išreikšti savo jausmų arba paprašyti, ko jiems reikia. Jei šie vaikai netobulins savo socialinių įgūdžių, jie ir toliau turės problemų su savo aplinkos žmonėmis visą gyvenimą. Be to, jei kiti vaikai pamatys, kad agresiją naudojantys bendraamžiai priekabiaudami prie kitų pasiekia tai, ko nori, jie taip pat gali palaikyti šį nepageidaujamą elgesį tinkamu bei patys juo naudotis.

Maži vaikai, kurie negali patys savęs apginti, yra geras taikinys agresyviems žaidimų draugams. Šie vaikai netyčiomis suteikia agresyviems vaikams pasitikėjimo savimi ir nenoromis skatina tolimesnį persekiojimą. Suaugusieji, kurie aukoms kalba apie jų problemas ir už juos jas išsprendžia, persekiojamiems vaikams nepadeda. Vaikai turi išmokti, kad jie turi teisę sakyti “Ne” ne tik tuomet, kai jiems yra grasinama, bet ir daugelyje kitų kasdienio gyvenimo situacijų.

Kaip apsiginti, nenaudojant prievartos

Esminis dalykas mokant vaikus teigiamos tarpusavio sąveikos, yra būtinybė išmokyti juos efektyviai apsiginti. Vaikai, kurie išreiškia savo jausmus ir poreikius gerbdami kitus, niekuomet netaps agresyviais arba pastarųjų aukomis. Suaugusieji turi parodyti vaikams, kad šie turi teisę rinktis – teisę rinktis, su kuriais žaislais žaisti, arba (žinoma, tam tikrose ribose) ką rengtis ir ką valgyti. Kuo labiau vaikai pasitikės savo jausmais ir juos vertins, tuo labiau tikėtina, kad jie sugebės atsispirti bendraamžių spaudimui, gerbs jais besirūpinančius suaugusiuosius ir sėkmingai sieks savo asmeninių tikslų.

Kaip įdiegti vaikams įgūdžius, padėsiančius apsiginti

Demonstruokite vaikams atkaklų elgesį (pavyzdžiui, sakydami “Ne” kito vaiko nepriimtiniems reikalavimams) ir demonstruodami kaip priešpriešas pateikite agresyvius ir nuolankius atsakymus. Leiskite vaikams treniruotis su marionetėmis ar lėlėmis.

Įsikiškite, kai jums atrodo, kad vaikų santykių eiga gali privesti prie bėdos ir pasiūlykite būdus, kuriais vaikai galėtų pasiekti kompromisą arba galėtų produktyviai išreikšti savo jausmus. Išmokykite vaikus ieškoti kitų vaikų arba suaugusiųjų pagalbos, kai šie susiduria su išnaudojimu (fiziniu, seksualiniu ar bet kuriuo kitu).

Priminkite vaikams, kad jie ignoruotų kasdienį erzinimą nusisukdami arba nueidami šalin. Reikia pripažinti ne kiekvieną provokacinį veiksmą.

Išmokykite vaikus prašyti daiktų ar dalykų tiesiogiai ir duoti tiesius atsakymus. Draugiški patarimai yra priimami daug lengviau nei griežti reikalavimai. Išmokykite vaikus gražiai paprašyti ir tinkamai atsakyti į mandagius klausimus.

Po konflikto tarp vaikų paprašykite jų dar kartą suvaidinti ginčą. Parodykite jiems, kaip galima teisingai išspręsti problemas.

Parodykite vaikams, kaip liepti priekabiautojams liautis ir apginti save, kai su jais yra elgiamasi neteisingai. Padrąsinkite vaikus neužleisti daiktų ir teritorijos priekabiautojams (pavyzdžiui, sakant “dabar su šiuo žaislu žaidžiu aš”). Išvengiant elgesio, kuriuo priekabiautojai gauna tai, ko nori, sumažinama agresyvaus elgesio tikimybė.

Identifikuokite agresyvius veiksmus, viršenybę ir diskriminaciją ir išmokykite vaikus nesitaikyti su tokiais veiksmais (pavyzdžiui, sakydami “mergaitės taip pat gali žaisti šį žaidimą”). Parodykite vaikams asmeninių pasiekimų vertę, kai jie apgina save, o ne priklauso nuo kitų pritarimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.