aA
Kai mūsų vaikai pasiekia vaikų darželio arba pirmosios klasės amžių, nedideli kišenpinigiai padeda mokyti juos skaičiuoti pinigus ir išmokti juos vertinti. Tačiau netgi dešimties ar dvidešimties centų savaitiniai kišenpinigiai gali būti sėkmingai naudojami kaip paskatinimas arba gali būti padėti į kiaulę taupyklę. Netgi bankai skatina vaikus ankstyvame amžiuje atsidaryti taupymo sąskaitas.
Vaikai
Vaikai
NEMOKĖKITE VAIKAMS UŽ KASDIENINIUS NAMŲ RUOŠOS DARBUS

Jokiu būdu nemokėkite vaikams pinigų už kasdieninius namų ruošos darbus. Prie tokių darbų reikėtų priskirti savo lovos pasiklojimą, stalo padengimą, žaislų sutvarkymą arba savo skalbinių surinkimą. Tokie darbai turi tapti kasdienine pareiga, atliekama be jokio užmokesčio. Jeigu mokėsite vaikams už viską, jie prie to labai greitai įpras.

Palaipsniui, vaikui augant, didindami kišenpinigius galite ir toliau akcentuoti santaupų svarbą. Dažniausiai pasiteisina kišenpinigių ir darbo užmokesčio padalinimas į tris ar keturias dalis. Pavyzdžiui, pirmą dalį nusprendžiame išleisti, antrą – taupyti ypatingiems pirkiniams arba dovanoms, o trečiąją atidėti į mokslams universitete. Tėvai taip pat gali skatinti vaikus skirstyti savo pinigus.

KAIP PROTINGAI LEISTI PINIGUS

Pagrindinė mokykla

Vaikai, sulaukę pagrindinės mokyklos amžiaus, didžiąja dalimi gali savarankiškai planuoti, kaip išleis “savo” pinigus. Tai gali būti tinkamas laikas jiems priminti, kad pinigai nėra pilnai jų ir jūs, kaip jų tėvai, galite nustatyti jų išlaidų ribas. Pavyzdžiui, jūs galite nuspręsti, kad tam tikros muzikos, video ar kino prekės yra už jūsų nustatytų leistinų ribų, nors vaikai juos perka už savo pinigus. Išsaugokite teisę duoti galutinį pritarimą, tačiau atminkite, kad tam tikras pasirinkimo laisvės kiekis taip pat yra reikalingas, net jeigu dėl to daromos klaidos.

Yra daug būdų šio amžiaus vaikams užsidirbti pinigų – pavyzdžiui, vaikų priežiūra arba kaimynų sodo tvarkymas. Tačiau net ir tuo atveju, kai vaikas pinigus gauna iš šaltinio, esančio už šeimos ribų, jūsų žodis gali išlaikyti “laisvės tam tikrose ribose” taisyklę. Kai vaikai jums primena, kad šiuos pinigus gavo ne iš jūsų, jūs galite jiems taktiškai priminti, kad neimate iš jų mokesčio už maistą ir pastogę. Stenkitės išvengti piniginių kivirčų.

Paaugliai

Sulaukus paauglystės amžiaus piniginiai klausimai tampa daug sudėtingesni. Šiuo laikotarpiu tinkamais išliks kišenpinigiai savoms reikmėms bei pinigai drabužiams, tačiau galite nuspręsite vaikams neduoti pinigų drabužiams, o pirkti juos patys. Jei vaikams duosite pinigus ir laisvę patiems pirkti drabužius, nurodykite jiems bent jau tam tikras ribas. Jie gali panorėti eiti į parduotuves vieni arba su draugais, kas gali pasitarnauti kaip sveikas būdas suaugti ir tapti nepriklausomu.

Paaugliai taip pat gali mokytis naudotis savo tėvų kreditinėmis kortelėmis ar bankų sąskaitomis. Jei manote, kad galite pasitikėti savo paaugliu, tai gali padėti sukurti geresnę tėvų – vaikų sąjungą. Žinoma, pasitikėjimas piniginiuose reikaluose priklauso nuo bendro pasitikėjimo lygio šeimoje ir šiuo pasitikėjimu turėtumėte naudotis labai apdairiai.

Jeigu jūsų paauglys turi dalinį darbą arba dirba vasaros metu, jis gali gauti darbo užmokestį, kuris išgaruoja daug greičiau, nei yra uždirbamas. Tokiu atveju padėtų jūsų pagalba. Jeigu mokėte savo vaikus dalinti savo pajamas į tris arba keturias dalis, kaip buvo minėta anksčiau, tikėtina, kad didesnę dalį savo pajamų jie tvarkys tinkamai. Tačiau staigus pajamų augimas gali sugundyti bet kurį iš mūsų, taigi, išmokius vaiką “norėk, dirbk ir lauk” principo, padėsite vaikui teisingai elgtis tiek su centų dydžio kišenpinigiais, tiek su uždirbtomis šimtinėmis.

PINIGAI IR PASIEKIMAI

Taupymas mokslui

Senelių dovanoti pinigai, nesvarbu, ar juos gauna dviejų, dvylikos ar dvidešimties metų vaikas, turi būti pirmiausia aptarti su pačiais seneliais. Jie gali turėti tam tikrų specifinių ketinimų arba gali norėti klausimą, kaip juos išleisti, palikti patiems vaikams. Jeigu su tuo sutinka seneliai, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, protinga būtų dalį gautų pinigų išleisti, o kitą palikti santaupoms. Senelių dovanotus pinigus įneškite į mokslams skirtą sąskaitą. Vaikai, kurie taupo savo mokslams, yra labiau linkę gauti aukštesnį išsilavinimą.

Gyvenimo pasiekimai

Žinoma, pinigų tvarkymas užtikrins jūsų vaiko išsilavinimą ateityje, tačiau kaip tai gali paveikti vaiko pasiekimų lygį? Be to, kad vaikas yra mokomas bendrosios matematikos, vaiko mokėjimas elgtis su pinigais išmokys jį vertinti ir laukti augančių pinigų – laukti ir dirbti vardan to, ko jis trokšta. Tyrimai rodo, kad vaikai, kurie išmokomi atidėti pasitenkinimą pinigais vėlesniam laikui, gyvenime pasiekia žymiai daugiau. Vaikai, kurie tiki, kad iš pinigų turi gauti pasitenkinimą tuojau pat, negali ilgai laukti ir dirbti dėl tolimo tikslo. Dėl šios priežasties tokie žmonės pasiekia žymiai mažiau tiek mokykloje, tiek gyvenime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.