aA
Obuolys
Obuolys
1. Dietoje sutelkti dėmesį į vieną produktą yra:

Geriau nei valgyti daug skirtingo tipo maisto. Puikus būdas gauti tam tikrus vitaminus ir mineralus. Vienas iš būdų priversti jus suvalgyti mažiau kalorijų dietos metu. Paprasčiau, todėl sveikiau.

Teisingas atsakymas: Vienas iš būdų priversti jus suvalgyti mažiau kalorijų dietos metu. Laikui bėgant vis pasirodo skirtingi mėgstamų dietų, pagrįstų tik vienu produktu, variantai. Pavyzdžiui, greipfrutų dieta. Tik šios dietos "stebuklas" yra tai, kad ji sudaryta iš daug mažesnio kalorijų kiekio, nei žmonės linkę suvartoti – būtent todėl krenta svoris. Saugokitės bet kokios dietos, kuri sutelkia dėmesį tik į vieną produktą ar produktų grupę. Nėra "stebuklingo" maisto – valgyti sveikai - reiškia valgyti įvairų maistą, o ne sutelkti dėmesį tik į vieną produktą.

2. Proteino dieta šiomis dienomis tampa vis populiaresne. Bet ką dietologai ir maistinių medžiagų specialistai sako apie ją?

Ji gali nuvarginti jūsų kepenis ir inkstus. Įrodyta, kad tai saugus svorio numetimo būdas. Galima prarasti daug kūno riebalų, bet kartu prarandami ir raumenys. Visas proteino maistas yra sveikas, nes jame mažiau riebalų.

Teisingas atsakymas: Ji gali nuvarginti jūsų kepenis ir inkstus. Ilgalaikis proteino dietos poveikis nebuvo ištirtas ir nėra žinoma, kokie pavojai jūsų kūnui slypi joje. Viena, kas žinoma apie šią dietą - ji gali nuvarginti jūsų kepenis ir inkstus. Be to, jei valgote tik proteiną, negaunate pakankamai karbohidratų kaip energijos šaltinio, ir jums gali išsivystyti būsena, vadinama ketoze. Ketozės simptomai: silpnumas, šleikštulys ir dehidratacija. Maiste, kuriame daug proteino, gali būti daug riebalų ir kalorijų. Viena iš priežasčių, kodėl kai kurie žmonės besilaikantys proteino dietos, numeta svorio yra ta, kad jie negali suvalgyti daug maisto su daug proteino. Ko gero, negalėsite suvalgyti tiek jautienos, kiaušinių ir vištienos, kiek galėtumėte suvalgyti maisto, kuriame yra daug karbohidratų: ryžių, makaronų, duonos ir sausainių. Ar kada pagalvojote, kiek proteino sudegintumėte, jei kilnotumėte svorius?

3. Kuris teiginys apie cukrų neteisingas? Per daug cukraus sukelia diabetą. Medus geriau už paprastą cukrų. Nuo cukraus storėjama. Visa, kas pasakyta aukščiau.

Teisingas atsakymas: Visa, kas pasakyta aukščiau, yra netiesa. Taigi, nei vienas iš pirmųjų trijų pasirinkimų nėra teisingas! Dėl cukraus netampate atsparesnis insulinui, ir cukrus nesukelia diabeto. Diabeto priežastys yra sudėtingos, tarp jų: genetika, nutukimas ir, gal būt, tiesiog senėjimas. Cukrus ir kitas maistas nesukelia diabeto, bet diabetikai privalo skirti daug dėmesio savo dietai, kad reguliuotų cukraus lygį savo kraujyje.

Kai kurie žmonės mano, kad natūralūs saldūs dalykai, pvz., medus, yra "tinkamesni", nes jie ne tokie rafinuoti. Bet, kai kalbama apie kalorijas, medus nėra geresnis už cukrų. Iš tiesų, viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra 22 kalorijos – palyginus su cukrumi, kurio arbatiniame šaukštelyje yra 13 kalorijų!

Nuo paties cukraus nestorėjama. Žmonės storėja nuo perteklinių kalorijų. Suvartodami per daug kalorijų (o tada nesudegindami jų sportuojant) žmonės storėja, nepriklausomai nuo tų kalorijų šaltinio. Vis gi, maiste, kuriame daug cukraus, taip pat gali būti daug riebalų ir kalorijų, pvz., pyragaičiuose, sausainiuose ir leduose. Be to, maistas, kuriame daug rafinuoto cukraus, dažnai yra maistas su "tuščiomis" kalorijomis – tai reiškia, kad negaunate daug maistingų medžiagų suvartojamų kalorijų kiekiui.

4. Dieta teigianti, kad galite numesti tris kilogramus per savaitę: Yra sveikas svorio numetimo planas. Sako, kad prarandate svorį per greitai. Sako, kad prarandate svorį per lėtai. Sveika tik tada, kai kiekvieną dieną sportuojate.

Teisingas atsakymas: Sako, kad prarandate svorį per greitai. Sveikas svorio numetimo planas – toks, kai numetate svorį lėtai ir palaipsniui. Numesti svorį ir išlaikyti jį pavyksta daug efektyviau, kai tai įvyksta dėl gyvenimo būdo pakeitimų – o ne "greitos" dietos pagalba. Kai tikrai ir palaipsniui pakeičiate savo valgymo įpročius ir pradedate daugiau sportuoti, galite tikėtis numesti ne daugiau kaip 1 kilogramą per savaitę.

Dažniausiai tai, kad vienu metu numetate daug svorio reiškia, kad netenkate daug vandens. Be to, greičiausiai per mažai mankštinatės ar valgote. Reikia prisiminti ir štai ką: kuo greičiau numetate svorį, tuo greičiau priaugsite jo vėl!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.