aA
Kitą antradienį Peliukui Mikiui - multimilijardinę verslo imperiją pastačiusiam graužikui - sukaks 75-eri metai, tačiau sulaukęs tokio amžiaus, kai dauguma žvaigždžių išeina į užtarnautą poilsį, animacinis herojus ruošiasi užkariauti skaitmeninį pasaulį.
Pats populiariausias apvaliaausis Walto Disney (Volto Disnėjaus) kūrinys, kurio snukutis ir povyza pažįstama kelioms viso pasaulio vaikų kartoms, pirmą kartą ekranuose pasirodė 1928 metų lapkričio 18 dieną, trumpame animaciniame filmuke "Vilis iš garlaivio" (Steamboat Willie).

Nuo to laiko jis tapo savotišku XX amžiaus amerikiečių stabuku ir ėmė simbolizuoti vieną didžiausių pasaulyje pramogų imperiją, kurią Holivudo žiniasklaida ilgus metus pravardžiavo "Pelės namais" (Mouse House).

Mikis buvo "pradėtas" traukinyje. Tai nutiko 1928 metų pradžioje, kai 26 metų Waltas Disney (Voltas Disnėjus), drauge su žmona Lilliana (Lilijana) iš Niujorko vykdamas į Los Andželą, pametė savo sumanyto animacinio personažo - triušio - eskizą.

"Ta pelė tūnojo kažkur mano galvoje, ... nes pelė yra palankiai vertinamas veikėjo tipas, nepaisant fakto, kad visi bijo pelių, ... įskaitant ir mane patį", - vėliau, prisimindamas tą kelionę, pasakojo W.Disney.

Raudono velveto kelnytėmis mūvintį peliuką animatorius norėjo pavadinti Mortimeriu, tačiau Lilliana pareiškė, kad šis vardas pernelyg pompastiškas. Taip iki traukiniui atvykstant į Los Andželą gimė nauja žvaigždė.

Būsimąją savo pasaulinę imperiją, kurios pradžioje peliuko "tėvas" pats statė ir garsino filmus, W.Disney pradėjo sukurdamas vieną ilgaamžiškiausių XX amžiaus žvaigždžių, kurios pergyveno garsiuosius savo amžininkus, pradedant Charlie Chaplinu (Čarliu Čaplinu) ir baigiant Bette Davis (Beti Deivis).

Per visą ilgą savo karjerą energingoji ekrano žvaigždė kalbėjo tik trimis balsais: pirmiausia paties W.Disney, kuris už Mikio sukūrimą 1932 metais buvo apdovanotas "Oskaru", Jimo MacDonaldo (Džimo Makdonaldo) ir galiausiai - Wayne'o Allwine'o (Veino Olveino), kuris peliuką įgarsina ir šiandien.

Populiariausiam pasaulio graužikui minint trijų ketvirčių amžiaus jubiliejų, kino kompanija "Walt Disney Co." organizuoja renginių maratoną, skirtą atšvęsti visuomet jaunatviško Mikio praeitį ir ateitį.

Ta proga kompanija perleido jau klasika tapusius filmukus, pavyzdžiui, "Tris muškietininkus" (The Three Musketeers), Jungtinių Valstijų paštas išleido pašto ženklus su peliuko snukučiu, o antradienį Floridos valstijoje įsikūrusiame Disneilende bus atidengtos septyniasdešimt penkios 1,8 metrų aukščio Peliuko Mikio skulptūros.

Bėgant metams visiems žinomu tapęs Mikio snukutis pasirodė daugiau kaip 140 filmų, komiksų knygelių ir ant nesuskaičiuojamos daugybės įvairiausių prekių, pradedant laikrodžiais bei žaislais, ir baigiant pižamomis, kurios buvo pradėtos siūti 1929 metais.

Šiuo metu "Walt Disney Co." baigia perkelti Mikį į XXI amžiaus skaitmeninių technologijų pasaulį - kitąmet pasirodys filmas "Mickey's Twice Upon a Christmas" (Be galo senos Mikio Kalėdos), kuriame pirmą sykį per visą savo gyvavimo istoriją peliukas atsidurs kompiuteriu sukurtoje trimatėje erdvėje.

Pasak W.Disney archyvo direktoriaus Dave'o Smitho (Deivo Smito), peliuko ilgaamžiškumo paslaptis - linksmas jo būdas: "Peliukas Mikis visą laiką linksminasi. Jį piešia menininkai, kurie jį visuomet vaizduoja jauną, ir jis niekada nepasensta".

Tačiau nors Mikis laikosi šlovės viršūnėje, per tiek metų jam teko patirti ir sunkių laikų.

Ketvirtajame dešimtmetyje peliukas buvo priverstas gintis nuo įkyraus plunksnuoto personažo, kuris mėgino jėga iš Mikio paveržti šlovę.

"Jam teko varžytis su (Disney) Ančiuku Donaldu, tačiau penktajame dešimtmetyje jis vėl sugrįžo į (populiarumo) viršūnę", - paaiškino D.Smithas.

1996 metais miręs Waltas Disney niekuomet nepamiršo, koks svarbus neįtikėtinai jo verslo sėkmei buvo šis plaukuotas ir jaunatviškas veikėjas.

"Aš tikiuosi, kad mes niekada neužmiršime vieno dalyko - jog visa tai pradėjo pelė", - kalbėdamas apie šį savo pramogų pasaulio galiūną, kartą pasakė W.Disney.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.