aA
Atskiros viršgarsinio keleivinio oro lainerio "Concord" dalys šeštadienį Paryžiuje vykusiame "Christie's" aukcione organizatoriams atnešė beveik 3,3 mln. eurų (11 mln. litų).
Concorde
Daugiau kaip pusšeštos valandos trukusiame aukcione buvo siūloma apie 220 įvairių daiktų, tarp jų du "Concorde" varikliai, sparnų ir uodegos detalės, pilotų kabinos prietaisai, krėslai, staliukai, maketai ir apie 30 nuotraukų, pasakojančių apie Prancūzijos ir Britanijos aviacijos konstruktorių "kūdikio" istoriją.

Tokio publikos antplūdžio organizatoriai nesitikėjo. "Christie's" spaudos tarnybos duomenimis, gauta per tūkstantį paraiškų, aukcione dalyvavo klientai iš 35 užsienio šalių, jiems aptarnauti buvo rezervuotos 45 telefono linijos.

Kaip ir tikėtasi, populiariausia buvo "Concorde" priekinė dalis - smaigalis, taip nepanašus į visų kitų keleivinių lėktuvų. Jis buvo parduotas už 480 tūkst. eurų (1,6 mln.litų), nors iš pradžių buvo įvertinta tik 15 tūkst. (51 tūkst. litų).

Kur kas brangiau buvo parduotos ir kitos lėktuvo dalys. Lūkesčių nepateisino tik "Concorde" varikliai, kurių vieną nupirko už pradinę kainą - 120 tūkstančių (408 tūkst. litų), antrąjį - už 151 tūkst. eurų (513 tūkst. litų.)

Lėšos, gautos pardavus oro kompanijos "Air France" perduotas "Concorde" dalis, bus pervestos į jos sukurtą fondą vaikams remti.

Viršgarsinis keleivinis laineris "Concorde" žmonėms tarnavo 27 metus ir daug metų buvo mėgiamas pasiturinčių keleivių, skraidančių per Atlanto vandenyną. Vienu ištikimiausių jų laikomas žymus rusų muzikantas Mstislavas Rostropovičius, kuris paprastai rezervuodavo dvi vietas: sau ir savo violončelei.

Pastaraisiais metais eksploatuoti šį lėktuvą tapo nerentabilu, be to, įtakos turėjo ir 2000 metų birželį įvykusi katastrofa, kai rėžusis į žemę vos pakilusiam ir užsiliepsnojusiam šios markės lėktuvui, žuvo 113 žmonių.

Šių metų balandį kompanijos "Air France" ir "British Airways" paskelbė nebeeksploatuosiančios "Concorde". Vienas iš Prancūzijai priklausančių lėktuvų paskutinį kartą pakilo šių metų birželį pagal Le Buržė aviacijos salono programą, o britų "Concorde" komercinis eksploatavimas baigėsi spalį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.