aA
Šeštadienį skambant bažnyčių varpams ir plevėsuojant iki pusės stiebo nuleistoms vėliavoms, Italija laukia pargrįžtant šešiolikos karių ir dviejų civilių palaikų - jie žuvo kruviniausiame kariniame incidente, kokio šalies istorijoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.
Italija skendi tamsoje
Italija skendi tamsoje
© Sky News
Nuo praėjusio trečiadienio, kai Pietų Irako Nasirijos mieste įvyko savižudžio išpuolis, Italijos vadovai pabrėžia, kad visi žuvusieji į Iraką vyko su taikos ir atstatymo misija.

Dėl šios priežasties jie sugrįžta ne kaip mūšyje kritę kovotojai, o kaip šių dienų kankiniai.

"Nasirijoje italai žuvo ne už naftą ar neokolonijinį planą ... jų misija buvo taika", - rašoma pagrindinio šalies laikraščio "Corriere della Sera" redakcijos skiltyje.

Karstai su žuvusiųjų, kuriuos italai laiko nacionaliniais didvyriais, palaikais kariniu krovininiu lėktuvu į šalį turėtų būti parskraidinti ankstyvą šeštadienio pavakarę.

Kančią, su kuria laukiama sugrįžtant žuvusiųjų, šeštadienio rytą dar labiau paryškino širdį spaudžiantis momentas, kai popiežius Jonas Paulius II Vatikane apkabino Irake žuvusio karo karabinieriaus Giuseppe Coletta (Džuzepės Koleto) našlę ir našlaite likusią dukrą.

Antradienį Italijos vyriausybė paskelbė gedulo diena. Laidotuvių ceremonija vyks vienoje didžiausių Romos bažnyčių - Šv. Petro bazilikoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.