aA
Policijos vadovai teigia, kad pirmąkart Lietuvos istorijoje nuolat dirbti į užsienį siunčiami trys ryšių karininkai. Pareigūnai jau kitą savaitę turėtų baigti darbą Kriminalinės policijos biure ir rengtis kelionėms į Nyderlandus, Ispaniją bei Lenkiją, rašo dienraštis "Respublika".
Policija
Policija
© ELTA
Interpolo Lietuvos skyriaus vadovas Laimonas Vasiliauskas dirbs Europolo būstinėje Hagoje, jo pavaduotoja Asta Norkūnaitė įsikurs Lietuvos ambasadoje Varšuvoje, o Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimų vienos valdybos vadovas Eugenijus Ušinskas dirbs Lietuvos ambasadoje Madride.

Pareigūnai kol kas vengia kalbėti apie būsimą darbą, teisindamiesi, kad dar nepasirašytas įsakymas juos skirti ryšių karininkais, tačiau, dienraščio žiniomis, laukiamas teisės aktas yra tik formalumas.

L.Vasiliauskas dienraščiui sakė, kad kitos Europos šalys turi labai daug policijos ryšių karininkų. Lietuva, atsižvelgiant į finansines galimybes, kol kas turės tik tris. Netolimoje ateityje Lietuvos policijos pareigūnas turėtų pradėti dirbti ir Vokietijoje. Šios šalies teisėsaugininkai norėtų, kad Lietuvos atstovas dirbtų Vokietijoje, o vokiečių - Lietuvoje.

Europolas yra uždara 15 valstybių organizacija, turinti labai griežtas veiklos taisykles bei bendradarbiavimo tvarką, todėl kol bendradarbiavimo sutartis nepasirašyta, Lietuvos policijos bendradarbiavimas vyksta tik tam tikrose srityse - vykdomos bendros mokymų programos, atskiri kriminologiniai tyrimai.

Europos kvietimu Lietuvos policijos pareigūnai jau dalyvavo keliose operacijose, siekiant ištirti nelegalios migracijos srautus, prekybos žmonėmis tendencijas, automobilių vagysčių mastus.

"Net išvažiavę dirbti į užsienį, nebūsime visaverčiai Europolo nariai. Viskas turėtų pasikeisti, kai Seimas ratifikuos Lietuvos sutartį su Europolu", - dienraščiui sakė L.Vasiliauskas.

Pasak jo, Europos policija koordinuoja tarptautines operacijas prieš nusikaltėlius, naujoms organizacijoms narėms teikia analitinę pagalbą.

A.Norkūnaitė ir E.Ušinskas, įsikursiantys Lietuvos ambasadose Lenkijoje ir Ispanijoje, teigė vietos teisėsaugininkams teiksiantys informaciją apie šiose šalyse pastebėtus nusikaltėlius, analizuos, prognozuos jų veiksmus, medžiaga dalinsis ir su Europolo atstovas Vilniuje.

Manoma, kad visi pareigūnai naujose darbo vietose įsikurs iki šių metų pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.