aA
Valstybės kanceliariją, kuri yra prezidento Eduardo Ševardnadzės rezidencija, Tbilisyje gyvu žiedu apjuosę tūkstančiai žmonių čia baigė savo protesto akciją. Tačiau miesto centre vis dar lieka apie 50 tūkstančių žmonių, kurie palaiko opoziciją, siekiančią prezidento pasitraukimo.
Opozicijos mitingas Gruzijoje
Opozicijos mitingas Gruzijoje
© EPA-ELTA
Prie Gruzijos vidaus reikalų ministerijos Tbilisyje pastato penktadienį atvažiavo penki šarvuočiai, keturi sunkvežimiai ir trys autobusai su neperšaunamas liemenes dėvinčiais kareiviais, pranešė liudininkas.

Opozicijos lyderio nuomone, "pagrindinis tikslas jau pasiektas - žmonės išėjo ginti savo nepriklausomybės".

Pasak M.Saakašvilio, visuose regionuose bus steigiami pasipriešinimo komitetai, kurie "taikiomis priemonėmis neleis valstybės valdininkams vykdyti savo pareigų". "Mes neleisime dirbti niekam - nei policijai, nei administracijoms", - sakė jis, tuo pat metu ragindamas armiją ir policiją nepaklusti prezidentui, o verslininkus - nemokėti mokesčių į iždą, "kol Ševardnadzės režimas nepasitrauks".

Be to, M.Saakašvili pareiškė, kad "mes niekuo ne blogesni už rumunus ir serbus, nuvertusius savo valdytojus".

Pranešama, kad daugiatūkstantinio mitingo dalyviai pajudėjo link parlamento. Kiek anksčiau šimtai žmonių, prie Valstybės kanceliarijos susikibo rankomis ir gyvu žiedu apjuosė pastatą. Vienas iš opozicijos lyderių Zurabas Žvanija tiesioginiame televizijos kompanijos "Rustavi 2" eteryje pareiškė, kad gyvoje grandinėje "stovi 50 tūkstančių žmonių" (policijos vertinimu, tik 10 tūkst.).

Penktadienį prie parlamento vykusiame opozicijos mitinge skambėjo vienintelis reikalavimas - nušalinti prezidentą, nors iki tol jau antrą savaitę mitinguojantys opozicijos šalininkai didžiausią nepasitenkinimą reiškė dėl lapkričio 2 dienos parlamento rinkimų rezultatų, kurių klastojimų kaltina valdžią.

Provyriausybinio bloko lyderis, buvęs Gruzijos valstybės ministras Važa Lordkipanidzė savo ruožtu pareiškė, kad prezidento atsistatydinimas yra neįmanomas, nes jį rinko visa tauta, o ne saujelė žmonių.

Gruzijos Adžarijos autonominės respublikos lyderis Aslanas Abašidzė penktadienį vakare Maskvoje pareiškė, kad Tbilisyje besiklostantys įvykiai jam kelia nerimą ir primena 1991 metų padėtį Gruzijos sostinėje.

1991 metų pabaigoje Tbilisyje vyko Zviado Gamsachurdijos, kuris sovietų valdžios metais buvo disidentas, o 1990-aisiais tapo pirmuoju Gruzijos prezidentu, ir jo priešininkų susirėmimai.

Tuometinis šalies vadovas vykdė aktyvią Gruzijos nepriklausomybės nuo Rusijos politiką, tačiau jo autokratiškas elgesys politinių varžovų atžvilgiu labai pablogino padėtį šalyje.

Netekęs daugumos gyventojų paramos, prezidentas 1992 metų pradžioje buvo nuverstas ginkluotų priešininkų. 1992 metų pavasarį Gruzijos vadovu tapo iš Maskvos grįžęs E.Ševardnadzė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.