aA
Teheranas ketvirtadienį perspėjo dėl "neprognozuojamų pasekmių", jei Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nuspręstų, kad Iranas pažeidė pasaulinę sutartį dėl branduolinės ginkluotės, o Vašingtonas tuo tarpu kaltina JT neteikiant deramos reikšmės "įrodymams", jog Iranas nori atominės bombos.
Lapkričio 20 dieną TATENA valdytojų taryba susirinks aptarti agentūros ataskaitą dėl Irano branduolinės programos, kurioje nurodoma, kad Iranas dešimtmečius nepateikdavo teisingų pranešimų apie savo veiklą ir infrastruktūrą.

Jungtinės Valstijos nori, kad Taryba paskelbtų, jog Iranas nevykdė savo įsipareigojimų, kuriuos numato branduolinės ginkluotės neplatinimo sutartis. Toks paskelbimas reikštų, kad reikia kreiptis į JT Saugumo Tarybą dėl galimų ekonominių sankcijų Iranui.

"Viliuosi, kad nepasieksime tokio lygio, nes tada viskas labai lengvai gali tapti nekontroliuojama", - interviu "Reuters" sakė Irano ambasadorius TATENA Ali Akbaras Salehi (Alis Akbaras Salehis). "O tada gali būti neprognozuojamų pasekmių. Net nenorime galvoti apie tokią situaciją", - pridūrė jis ir daugiau nieko nekomentavo.

TATENA ataskaitoje daroma išvada, jog kol kas "nėra įrodymų", kad Irano branduolinė programa buvo vykdoma ne tik taikiais tikslais.

JAV prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleeza Rice (Kondoliza Rais) žurnalistams sakė, kad iš ataskaitos aišku, kad iraniečiai praeityje nesakė visos tiesos apie savo branduolinę veiklą. Tad neteisinga būtų teigti, jog dokumente išskaidomi visi būgštavimai dėl branduolinės programos.

Pasak C.Rice, tarptautinė bendrija neturėtų mažinti spaudimo, įvertinus Irano slapukavimą praeityje.

TATENA tuo tarpu laikėsi savo. "Mes neatsižadame savo ataskaitos, tačiau ji yra įslaptinta ir bus svarstoma kitą savaitę (TATENA) valdybos posėdyje", - teigė organizacijos atstovas Markas Gwozdecky (Markas Gvozdeckis). Jis atsisakė daugiau komentuoti.

TATENA ataskaitoje teigiama, jog Iranas 18 metų slėpė urano sodrinimo centrifugos programą bei gamina nedidelius plutonio kiekius, kuriuos mažai kam galima panaudoti taikiais tikslais, tačiau jie puikiai tinka bomboms gaminti.

Nors, pasak diplomatų, TATENA valdyboje Vašingtonas turi mažai sąjungininkų, jis ieško kompromiso su Prancūzija, Britanija ir Vokietija, kurios pageidautų toliau skatinti Iraną bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis, o ne bausti jį už praeities nusižengimus.

Kompromisas galimas, rezoliucijos tekste žodį "pažeidimas" pakeitus švelnesniu sinonimu ir nepagailėjus pagyrimų naujam Irano bendradarbiavimo su Jungtinėmis Tautomis stiliui.

Tačiau, A.A.Salehi pareiškė, jog Iranui tai būtų "nepriimtina".

Kalbėdamas apie spalio 21 dieną Teherane pasiektą susitarimą su Prancūzijos, Vokietijos ir Britanijos užsienio reikalų ministrais, A.A.Salehi teigė, jog šios trys šalys turėtų laikytis duoto žodžio ir TATENA valdyboje neremti jokios JAV siūlomos rezoliucijos, kurioje būtų kaip nors teigiama, jog Iranas nesilaiko įsipareigojimų.

"Mes išbandysime, kiek mes galime pasitikėti Europiečių žodžiais šiuo konkrečiu klausimu. Mes savo žodžius įrodėme veiksmais. Dabar atėjo laikas europiečiams padaryti tą patį", - sakė A.A. Salehi.

Iranas susitarė su minėtomis trimis šalimis, jog sustabdys daug prieštaravimų keliančią savo urano sodrinimo programą bei pasirašys Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties papildomą protokolą, kuris leidžia TATENA rengti griežtesnius ir netikėtus patikrinimus visose jo branduoliniuose objektuose.

Mainais į tai europiečiai sutiko apsvarstyti galimybę ateityje vykdyti pasikeitimą technologijomis. Diplomatai "Reuters" sakė, jog buvo sudarytas neapibrėžtas susitarimas neremti rezoliucijos dėl įsipareigojimų nevykdymo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.