aA
Vokiečiai sabotažininkai Antrojo pasaulinio karo metais planavo subombarduoti D.Britaniją sprogstančiomis perdirbtų pupų skardinėmis. Tai paaiškėjo pirmą kartą paviešinus slaptus dokumentus. 1940 metų liepą pietvakariniame Airijos krante buvo suimta ką tik su parašiutais nusileidusių vyrų trijulė, vėliau įkalinta Dublino Mountjoy kalėjime.
Pupelės
D.Britanijos slaptoji tarnyba MI5 dokumentuose, perduotuose Nacionaliniams archyvams, rašoma, jog sabotažininkai su savimi nešėsi tris ar keturias metalines dėžes sprogmenų, tarp kurių buvo keletas skardinių, pažymėtų „Paruoštos prancūziškos pupelės“ („Prepared French Peas“). Šiose skardinėse buvo mažos nitroceliuliozės plokštelės

Su kaliniais laikytas informatorius valdžiai papasakojo, kad desantininkų tikslas buvo labai konkretus – susprogdinti karališkuosius Bekingemo rūmus.

Tačiau MI5 žvalgyba, bendradarbiavusi su Airijos teisėsaugininkais, į visą šį reikalą pažiūrėjo skeptiškai. „Tai atrodo šiek tiek fantastiškai, nes žinoma, kad jų turėti sprogmenys buvo patys primityviausi“, pažymėta vienoje ataskaitoje.

Tačiau MI5 pažymėjo ir tai, kad du iš trijų suimtųjų – Herbertas Tributhas (Tributas) ir Otto Dietergaertneris (Oto Ditergertneris) – buvo Lehro pulko kariai. Šiame pulke buvo ruošiami Vokietijos žvalgai, šnipai ir sabotažininkai.

Dokumentuose taip pat parašyta, kad vokiečiai kaliniai buvo labai nepatenkinti kai sužinojo, kad bus perkeliami iš Mountjoy kalėjimo, kuriame jų draugais nelaisvėje buvo suimti IRA nariai, į kitą kalėjimą.

„Prieš išvažiuojant iš Mountjoy kalėjimo, vokiečiai kaliniai iš airių tautybes kalinių gaudavo ganėtinai solidžias pinigų sumas“, rašoma dokumentuose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.