aA
Vokietijoje praėjusią naktį per policijos ir kraštutinių kairiųjų ekstremistų susirėmimus buvo sužeisti septyni policininkai ir vienas ugniagesys, sekmadienį pranešė pareigūnai, tačiau nurodoma, kad smurtas Berlyne buvo ne toks didelis kaip baimintasi.
Neramumai Vokietijoje
Neramumai Vokietijoje
© Reuters/Scanpix

Vokietijos policija sekmadienį pranešė, kad Berlyne ir Hamburge per gegužės 1-osios susirėmimus buvo areštuota daugiau kaip 500 žmonių ir sužeista 100 policininkų, bet nurodė, kad smurto mastas sostinėje buvo mažesnis nei 2009 metais.

Berlyne, kur siautėjo vandalai ir vyko įnirtingi kraštutinių dešiniųjų skinhedų, antifašistinių grupių ir daugiau kaip 7 tūkst. policininkų susirėmimai, buvo sulaikyta maždaug 450 žmonių.

Malšindami riaušininkus nukentėjo 84 policininkai, tarp jų vienas sunkiai.

Demonstrantai, kurių iš viso buvo maždaug 10 tūkst., sostinės Kroicbergo rajone svaidė butelius ir akmenis, padeginėjo šiukšlių dėžes. Policija vaikė demonstrantus vandens patrankomis.

Berlyne maždaug 700 neonacių bandė mitinguoti Prenclauer Bergo rajone, bet, pasak pareigūnų, maždaug 10 tūkst. jų priešininkų kelioms valandoms blokavo gatves ir taip privertė kraštutinių dešiniųjų ekstremistus grįžti ten, iš kur jie buvo pajudėję.

Hamburge, antrajame pagal dydį Vokietijos mieste, per antrą naktį iš eilės vykusius susirėmimus buvo sužeisti penki policininkai ir vienas ugniagesys. Šiame mieste siautėjant šimtams demonstrantų, buvo padeginėjamos barikados ir šiukšlių dėžės, daužomos parduotuvių vitrinos, nuo vandalų nukentėjo du bankai. Maždaug 30 žmonių buvo areštuoti.

Šalies šiaurėje esantį Hamburgą smurtas krėtė ir vėlai penktadienį, kai buvo sužeista 17 policininkų ir vienas atsitiktinis praeivis, o 50 žmonių buvo areštuoti.

Vokietijos profesinės sąjungos tradiciškai pasinaudoja gegužės 1-ąja tam, kad pademonstruotų savo jėgą didelio masto taikiomis demonstracijomis, tačiau pastaruosius du dešimtmečius šią dieną taip pat temdo pavieniai gatvių smurto protrūkiai ir įnirtingi kraštutinių dešiniųjų skinhedų, antifašistinių grupių ir policijos susirėmimai.

Anksčiau šeštadienį tradicinėse Darbo dienos demonstracijose, kurias organizavo profesinės sąjungos ir kurių visoje Vokietijoje įvyko 440, dalyvavo 484 tūkst. žmonių, paskelbė profesinių sąjungų asociacija DGB.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.