aA
Prezidentas Rolandas Paksas penktadienį patenkino ilgametės savo bendražygės, patarėjos vidaus politikos klausimais Dalios Kutraitės-Giedraitienės atsistatydinimo pareiškimą.
Dalia Kutraitė-Giedraitienė
Dalia Kutraitė-Giedraitienė
© ELTA
D.Kutraitė-Giedraitienė BNS sakė, kad Prezidentūroje ji nebedirbs nuo pirmadienio, tačiau joje dar pasirodys ir pateiks visuomenei komentarus dėl savo apsisprendimo palikti prezidento komandą. Pasitraukianti patarėja su R.Paksu bendradarbiavo nuo 1997 metų, kai dabartinis prezidentas pirmą kartą buvo išrinktas Vilniaus meru.

Trečiadienį R.Paksui atsistatydinimo pareiškimus įteikė šeši patarėjai - grupių vadovai, kitą dieną prezidentas keturis iš jų patenkino.

Iš darbo Prezidentūroje atleisti patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas, prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas, užsienio reikalų patarėjas Alvydas Medalinskas bei Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Jonas Ragauskas.

Atsistatydinimą yra parašiusi ir Prezidentūros Teisės departamento vadovė Ona Buišienė. BNS šaltinių teigimu, ji paliks savo postą pirmadienį. Prezidentūrą jau dvi savaites krečia skandalas dėl įtariamų kai kurių prezidento aplinkos atstovų ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir organizacijomis.

Prezidentas R.Paksas praėjusį pirmadienį pranešė apie radikalią savo komandos reformą, atsiliepdamas į raginimus atsiriboti nuo kai kurių susikompromitavusių ar neradusių bendros kalbos su Vyriausybės nariais patarėjų.

Ketvirtadienį žurnalistams prezidentas prognozavo, kad tai "nebus paskutinieji pareiškimai". "Patarėjai šiandien pateikė savo pareiškimus ir, manau, tai nebus paskutinieji pareiškimai", - žurnalistams Užsienio reikalų ministerijoje ketvirtadienį sakė R.Paksas.

BNS žiniomis, prezidentui atsistatydinimo pareiškimą kitą savaitę turėtų įteikti patarėjas teisėtvarkos klausimais Visvaldas Račkauskas, tačiau jis pats žurnalistams teigė "šiuo metu" neketinantis rašyti atsistatydinimo pareiškimo.

Šio patarėjo pavardė dažnai buvo minima per policijos komisarų apklausą ketvirtadienį Seimo laikinojoje tyrimo komisijoje dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui. Seimo komisija mano, kad prezidento patarėjai mėgino daryti įtaką teisėsaugininkams.

BNS šaltinių teigimu, atleidimo iš pareigų prašymą penktadienį prezidentui įteikė ir patarėjas diplomatiniais klausimais Eitvydas Bajarūnas bei užsienio politikos patarėjo pavaduojas regioninės politikos klausimais Ričardas Šlepavičius.

Nei E.Bajarūnas, nei R.Šlepavičius šios informacijos BNS nei patvirtino, nei paneigė. R.Šlepavičius BNS sakė, kad penktadienį prezidentas paprašęs pasilikti dirbti jo komandoje, tačiau savo ateities planų diplomatas BNS neatskleidė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.