aA
Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sako iš Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus Roberto Gateso sulaukusi paramos idėjai įtvirtinti nuolatinę NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.
Rasa Juknevičienė ir Robertas Gatesas
Rasa Juknevičienė ir Robertas Gatesas
© KAM

Ministrė teigia taip pat pakvietusi JAV karines pajėgas aktyviai įsitraukti į planuojamas karines pratybas Lietuvoje ir gavusi patikinimų, jog branduolinį nusiginklavimą Europoje Vašingtonas vykdys tik sulaukęs tokių pat veiksmų iš Maskvos.

"R.Gatesas sakė, kad oro policijos misija yra sėkmingas projektas ir turi būti tęsiamas. Amerikiečių trečia rotacija atvyks jau šiemet. Jie mano, kad ir ateityje tą darys, ir skatins NATO priimti sprendimą, kad misija būtų nuolatinė", - po susitikimo su R.Gatesu telefonu iš JAV BNS sakė R.Juknevičienė.

Lietuva ir kitos Baltijos šalys neturi oro erdvei patruliuoti tinkamų orlaivių. Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, nuo 2004 metų Lietuvoje dislokuojami NATO šalių lėktuvai ir kontingentai, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Pernai priimtas oficialus sprendimas oro policijos misiją pratęsti bent iki 2014 metų.

Rasa Juknevičienė ir Robertas Gatesas
Rasa Juknevičienė ir Robertas Gatesas
© KAM

Ministrė teigia išsakiusi poziciją, kad bendros karinės pratybos regione yra vienas iš svarbiausių būdų didinti Lietuvos integraciją į NATO. Pasak R.Juknevičienės, tikimasi, kad į kitąmet Lietuvoje ir Latvijoje rengiamas "Amer Hope" pratybas atvyks Pensilvanijos nacionalinė gvardija.

"Kitąmet vyks labai svarbios pratybos "Amber Hope". Norime, kad Pentagonas ir gynybos sekretorius pozityviai žiūrėtų į Pensilvanijos nacionalinės gvardijos galimybes atvykti į Lietuvą dalyvauti tose pratybose. Tai yra praktiniai žingsniai, kad NATO ir mūsų partnerių matomumas Lietuvoje būtų realybė", - sakė ministrė.

Pasak R.Juknevičienės, ji išsakė Lietuvos norą pozityviai plėtoti santykius su Rusija, tačiau kad Lietuva taip pat laukianti iš Maskvos "nuoširdaus požiūrio į santykius su kaimynais".

"R.Gatesas taip pat paklausė, kas dabar vyksta su "Mažeikių nafta". Tai buvo jo paties klausimas, tai jam svarbu", - sakė ministrė.

R.Juknevičienės teigimu, susitikime buvo aptarti gynybos planavimo klausimai. R.Gatesas ją taip pat patikinęs, kad JAV ir Rusijos susitarimai dėl branduolinio nusiginklavimo nėra susiję su priešraketinės gynybos sistemos diegimu Europoje ir nebus vykdomi vienašališkai.

"Buvo pasakyta, kad bus vykdoma abipusiškai, o branduolinis ginklas liks Europoje kaip svarbi atgrasymo priemonė ir toliau bus tariamasi dėl abipusiško mažinimo ir tik pariteto pagrindais", - sakė R.Juknevičienė.

Pasak ministrės, R.Gatesas taip pat informavo apie papildomą 2,3 mln. JAV dolerių paramą įrangai ir apmokymams Afganistane dislokuotoms Lietuvos pajėgoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.