aA
Lietuva ir Baltarusija artimiausiu metu turėtų pasirašyti susitarimą, kuris leistų žmonėms, gyvenantiems iki 50 kilometrų atstumu nuo sienos, kirsti ją be vizų, penktadienį pareiškė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius po susitikimo su Lietuvoje viešinčiu Baltarusijos kolega Sergejumi Sidorskiu.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© A.Solomino nuotr.

Pasak jo, pasirašyti sutartį iki šiol trukdo tik techninės problemos.

"Manau, kad gal tai tik kažkokios techninės problemos (...). Tikiu, kad artimiausiu metu galėsime tą sutarimą pasirašyti", - žurnalistams Vilniuje sakė A.Kubilius.

Pasak Lietuvos premjero, susitikime taip pat buvo aptarta greitaeigio traukinio Vilnius-Minskas galimybė, siekiant, kad abejų šalių gyventojai galėtų bendrauti intensyviau.

S.Sidorskis savo ruožtu teigė, jog peržiūrėjo Lietuvos pasiūlymus dėl supaprastinto judėjimo per sieną režimo. Baltarusija, anot jo, šią savaitę Lietuvos Vyriausybei perdavė savo pasiūlymus.

"Reikia daryti kuo daugiau palengvinant žmonių bendravimo galimybes. Pažiūrėsime, galbūt per Europos Sąjungos Rytų partnerystę paleisime įdomų - greitaeigio traukinio iš Minsko į Vilnių - projektą", - sakė Baltarusijos premjeras.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis šią savaitę sakė BNS, kad Lietuva analizuoja naujus Baltarusijos pasiūlymus dėl sutarties, kuri leistų be vizų keliauti iki 50 kilometrų atstumu nuo sienos gyvenantiems žmonėms.

Buvo tikimasi, kad Lietuva susitarimą su Baltarusija pasirašys pernai rugsėjį per Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos vizitą Vilniuje, tačiau, pasak Lietuvos diplomatų, Baltarusijos pusė tuomet paprašė pasirašymą atidėti ir patikslinti kai kuriuos klausimus.

A.Ažubalis sako, kad Baltarusijai pateikus naujus pasiūlymus, susitarimas vėl yra derinamas.

"Su baltarusiais buvo beveik sutarta, paskui iškilo problemų. Deriname iš naujo, eina antras ratas. Baltarusiai pateikė savo siūlymus, mes juos svarstome ir duosime atsakymą, kai prieisime prie bendros nuomonės", - šią savaitę interviu BNS sakė A.Ažubalis.

Pasak ministro, galima pasirašymo data nėra aiški. "Turime labai atsakingai pažiūrėti į pasiūlymus. Pagaliau reikia dar suderinti su Europos Sąjunga", - sakė ministras.

Planuojama, kad pagal sutartį, rajonuose, esančiuose iki 50 kilometrų nuo sienos, gyventojai galėtų judėti turėdami specialius leidimus, kurie būtų išduodami penkeriems metams. Tokiu atveju Gardino ir Lydos gyventojai galėtų be vizų atvykti į Vilnių ir Druskininkus ir atvirkščiai.

Lietuvos teritorijoje prie Baltarusijos, kurioje būtų leidžiamas judėjimas per sieną be vizų, gyvena apie 800 tūkst. žmonių. Baltarusijos pusėje teoriškai laisvu judėjimu galėtų pasinaudoti apie 600 tūkst. gyventojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.