aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina finansiniams, korupciniams nusikaltimams pratęsti senaties terminą, daryti skaidresnį ir paprastesnį politinių partijų finansavimo klausimą, griežtinti valstybės tarnautojų ir pareigūnų atsakomybę teisėkūros procese, teismuose greičiau spręsti bylas bei griežtinti bausmes už korupcinius, kontrabandinius nusikaltimus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Šalies vadovė tikisi, kad tai reglamentuojančius teisės aktus Seimas priims dar pavasario sesijoje.

Tai prezidentė penktadienį aptarė su teisingumo ministru Remigijumi Šimašiumi bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariais.

Kaip po susitikimo sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys, prezidentė atkreipė dėmesį, prašė, įtikinėjo ir ragino parlamentarus stengtis, kad antikorupcinių įstatymų paketas Seime neužsigulėtų, senaties terminai už finansinius, korupcinius nusikaltimus turėtų būti pratęsiami, o ypač sunkių nusikaltimų atvejais - senatis išvis galėtų būti netaikoma.

D. Grybauskaitė pageidavo politinių partijų finansavimo klausimą padaryti skaidresnį, tobulesnį, paprastesnį, kad žmonės galėtų geriau pasinaudoti galimybėmis paremti mėgstamas partijas per rinkimus, taip pat, kad būtų sumažinta korupcijos galimybė. Prezidentė ragino griežtinti valstybės tarnautojų ir pareigūnų atsakomybę ir apskritai valdžios institucijų veiklos skaidrumą bei viešumą teisėkūros procese.

Prezidentė, anot jos atstovo, per susitikimą didelį dėmesį skyrė korupcijos, kontrabandos mastams ir su tuo susijusiai bausmių skyrimo praktikai.

"Bausmės už kontrabandinius nusikaltimus, korupcinius nusikaltimus turėtų būti dar labiau sugriežtintos, turėtų tapti realios, baisios, tramdančios, atgrasančios nuo tokių nusikaltimų, o ne, kaip dažnai būna, popierinės ir keliančios juoką kontrabandininkams", - šalies vadovės poziciją išsakė L. Balsys.

Be to, prezidentė mato būtinybę gerinti teismų darbą taip, kad būtų kuo mažiau vilkinimo, o bylos nagrinėjamos kuo greičiau. Lietuvoje vis daugėja bylų, jų nagrinėjimas ilgėja, o pagrindinė Lietuvos teismų problema išlieka per ilgas bylų nagrinėjimas, vilkinimas, teigia D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip labai akcentuoja teismų viešumą. Dėl to siūloma daryti garso įrašus kiekvienoje byloje. Tai esą būtų labai didelis stimulas ir paskatinimas teisėjams kruopščiau žiūrėti į savo darbą, o žmonėms keltų didesnį pasitikėjimą. Teismų jungimas taip pat sustiprintų teisėtvarkos efektyvumą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.