aA
Jungtinių Valstijų karinių jūrų pajėgų vadovybė leido moterims tarnauti povandeniniuose laivuose, penktadienį praneša britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Ant seklumos užplaukęs JAV povandeninis laivas.
Ant seklumos užplaukęs JAV povandeninis laivas.
© AFP/Scanpix

Šiam sprendimui pritarė šalies gynybos sekretorius Robertas Gatesas, kuris nusiuntė atitinkamą pranešimą į Kongresą. Kongresas šiuo klausimu nepateikė jokių prieštaravimų, ir sprendimas įsigaliojo.

JAV karinė vadovybė vasarį paskelbė, kad atėjo laikas peržiūrėti moterų karių vaidmenį kovos operacijose.

Moterims JAV armijoje ir laivyne iki šiol nebuvo leidžiama tarnauti pareigose, kurios nuo seno laikomos "kovinėmis".

JAV kariniame jūrų laivyne moterys sudaro 15 proc. visų jūreivių. Antvandeniniuose laivuose ir lėktuvuose moterys tarnauja drauge su vyrais nuo 1993 metų.

JAV karinio jūrų laivyno sekretorius Ray Mabusas pareiškė, kad dabartinis šalies laivynas negali apsieiti be moterų.

"Mes žinome, kad yra labai gabių moterų, kurios turi visas galimybes sėkmingai tarnauti povandeniniuose laivuose", - pažymėjo R.Mabusas.
JAV KJL operacijų vadovas admirolas Gary Rougheadas savo ruožtu sakė: "Būtų tiesiog kvaila nepanaudoti jaunų moterų, kurios tarnauja pas mus laivyne ir nori dirbti povandeniniuose laivuose, sugebėjimų ir talentų".

Iki šiol buvo manoma, kad dėl ankštumo povandeniniuose laivuose yra pernelyg nepatogu skirtingų lyčių jūreiviams. Dabar patalpų povandeniniuose laivuose išplanavimas bus pakeistas, kad moterys ir vyrai turėtų atskirus kubrikus.

Pirmosios moterys povandeninei tarnybai bus parengtos ne anksčiau kaip per metus.

Kaip rašo BBC, pirmosios moterys karės tikriausiai galės dirbti povandeniniuose laivuose, kuriuose yra balistinių raketų, nes šiuose laivuose yra daugiau vietos ir skubių pakeitimų nereikės.

JAV karinės jūrų pajėgos informavo, jog padaryta ir daugiau taisyklių pakeitimų. Vienas jų - nuo ateinančių metų povandeniniuose laivuose įsigaliosiantis draudimas rūkyti.

Iš viso tarp jūreivių, tarnaujančių povandeniniuose laivuose, yra maždaug 5 tūkst. rūkalių. Visi jie nuo gruodžio 31 dienos turės laikytis bendro draudimo nerūkyti uždarose patalpose, kuris 1993 metais buvo įvestas Amerikos ginkluotosiose pajėgose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.