aA
Seimo Audito komiteto narys Andrius Mazuronis ketvirtadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai neskaidriai vykusių konkursų premjero rezidencijai rekonstruoti. Po šią savaitę vykusio Seimo Audito komiteto narių apsilankymo ministro pirmininko rezidencijoje Turniškėse, įtarimų dėl faktiškai atliekamų darbų ir naudojamų šios rezidencijos rekonstrukcijai skirtų valstybės biudžeto lėšos neatitikimo kilo dar daugiau įtarimų.
A.Mazuronis kreipėsi į prokuratūrą dėl premjero rezidencijos remonto
© A.Solomino nuotr.

Seimo narys prašo Generalinės prokuratūros pareigūnų ištirti ir nustatyti vykusių konkursų aplinkybes, korupcijos galimybes.

„Tvarkietis“ A. Mazuronis teigė, kad įtarimų dėl gerokai per didelių sumų, skirtų remonto darbams, turėjęs jau senokai.

„Tačiau apžiūrėjus rekonstruojamą ministro pirmininko rezidenciją tapo dar akivaizdžiau, jog rekonstrukcijos darbų atlikimo sąmatoje numatyti įkainiai neatitinka realiai atliktų darbų kainos ir kokybės. Darbų sąmatoje nurodytų naudojamų medžiagų, perkamų įrenginių, įtaisų, atliekamų darbų įkainiai neretai yra daug didesni negu jie buvo ekonominio pakilimo laikotarpiu ar yra šiuo metu“, – sako A. Mazuronis.

Abejonių Seimo nariui kelia ir tuometinė ministro pirmininko tarnyba, kuri, pasak jo, galimai nepakankamai atidžiai, sąžiningai ir protingai vertino sudaromos sutarties sąlygas. Be to, kaip teigia, A. Mazuronis, pasikeitus ekonominei situacijai ir rinkos kainoms, ministro pirmininko tarnyba turėjo peržiūrėti rangos sutarties sąlygas ir atitinkamai sumažinti atliekamų darbų bei medžiagų įkainius, tačiau to nepadarė.

Anot A. Mazuronio, paaiškėjo, kad viešųjų pirkimų įstatymų tvarka rengtame konkurse dalyvavo tik du rangovai ir, kaip teigiama, laimėjo mažiausią kainą pasiūlęs rangovas.

„Kyla abejonių, ar tikrai šis konkursas vyko skaidriai, kadangi, kaip paaiškėjo, kitiems rezidencijos rekonstrukcijos darbams atlikti skelbiamuose konkursuose dalyvaudavo aštuonios ir daugiau rangos kompanijos, tuo tarpu šiame konkurse kažkodėl dalyvavo tik dvi. Rekonstrukcijai, vykstančiai nuo 2006 metų, Vyriausybė 2006 metais skyrė 1,9 milijono litų; 2008 metais – dar 1,5 mln. litų, tačiau darbai vis dar nebaigti.“ – teigė Seimo narys.

Seimo narys tikisi, kad Generalinė prokuratūra imsis tirti, ar konkurso ministro pirmininko rezidencijos rekonstrukcijai metu nebuvo sudaryti slapti susitarimai, ar ministro pirmininko tarnyba, sudarydama su rangovu statybos rangos sutartį bei sutikdama su jos sąlygomis ir pateikta darbų sąmata, nepažeidė įstatymų reikalavimų, bei kas galėjo lemti didelius finansinius nesutapimus.

DELFI primena, kad trečiadienį apžiūrėję rekonstruojamą premjero rezidenciją Turniškėse, Vilniuje, Seimo Audito komiteto nariai neslėpė nusivylimo - anot jų, Vyriausybės vadovui skirtam būstui naudojamos gana pigios, neišvaizdžios medžiagos, o už jas sumokėta itin daug.

Premjeras Andrius Kubilius po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė, kad visi statybos planai parengti, kai ministrų kabinetui vadovavo G.Kirkilas, tad pastarasis esą ir turėtų pasiaiškinti dėl išlaidų.

Buvusį premjerą Gediminą Kirkilą nustebino priekaištai ankstesni Audito komiteto narių priekaištai jam.

„Suprantu politikų norą organizuoti viešųjų ryšių akcijas, tikintis didesnio žiniasklaidos dėmesio, bet stebina kompetencijos stoka – nuo kada premjerai patys skaičiuoja sąmatas ir rekonstruoja rezidencijas?“ – anksčiau platintame pranešime spaudai sakė Seimo narys G.Kirkilas.

Jo teigimu, Lietuvoje jau tampa madinga, kad premjero Andriaus Kubiliaus aplinkos žmonės kaišioja nosis, kur tik pajėgia. Kaip ir pats premjeras, užuot vadovavęs savo kabinetui, nuolat sėdi Seimo plenarinių posėdžių salėje. Tuo tarpu jo aplinkos žmonės rūpinasi Seimo statuto pataisomis, kad premjerui nepritrūktų veiklos, ir jis dar galėtų padalyvauti Seimo komitetų posėdžiuose. „Nenustebčiau, jeigu laisvalaikiu dar skaičiuoja statybos bei rekonstrukcijos darbų sąmatas, nors tas darbas, matyt, nesiseka, jeigu prireikė mano patarimų“, - ironizavo buvęs Vyriausybės vadovas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.