aA
Prezidento patarėjai neteisėtai kišosi į policijos darbą ir už jų veiklą atsakomybę taip pat turi prisiimti ir prezidentas. Tai ketvirtadienį po parlamentinės tyrimo komisijos, viešai apklaususios kelių miestų ir Generalinio policijos komisariato vadovus, žurnalistams teigė komisijos pirmininkas Aloyzas Sakalas.
Rolandas Paksas - karikatūra
Rolandas Paksas - karikatūra
© DELFI
"Prezidento patarėjai darė įtaką policijai, naudodamiesi savo tarnybine padėtimi. Prezidentas turi atsakyti už savo patarėjų veiksmus", - sakė A.Sakalas.

Paaiškėjo, jog į policijos darbą kišosi ne tik patarėjai, bet ir išrinktas prezidentas Rolandas Paksas. Tiesa tuomet, jis dar nebuvo prisiekęs ir pradėjęs eiti savo pareigų.

Apklausos metu paaiškėjo, jog Kelmės rajono policijos komisaras buvo iškviestas aiškintis į Prezidentūrą, kodėl šio rajono kelių policijos pareigūnai sustabdė greitį viršijusį prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Remigijaus Ačo vairuojamą automobilį.

Kitas prezidento patarėjas teisėsaugos klausimais buvęs generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas yra prašęs policijos pareigūnų suteikti informaciją apie privačios bendrovės ekonominę padėtį ir jos vadovą.

"Tai neleistina teisinėje valstybėje. Prezidento patarėjai elgiasi, kaip anksčiau elgdavosi (Komunistų partijos - BNS) Centro komiteto skyrių vedėjai", - piktinosi A.Sakalas.

Prezidentūros skandalą ir su juo susijusias grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti parlamentinė komisija ketvirtadienį susirinko į pirmąjį viešą posėdį, kurį transliavo nacionalinis radijas ir televizija.

Tikimasi, kad viešumas padės išvengti mėginimų daryti komisijai įtaką iš šalies ir užtikrins jos išvadų objektyvumą.

Ketvirtadienį posėdyje buvo apklausti Kauno, Šiaulių, Telšių, Palangos miestų vyriausieji komisarai, taip policijos generalinio komisaro pavaduotoją Romualdą Senovaitį ir policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių.

Posėdyje taip pat buvo apklausti Krašto apsaugos ministerijos generalinis inspektorius Česlovas Jezerskas ir Lietuvos automobilių kelių generalinis direktorius Virgaudas Puodžiukas.

Į posėdį ketinta pakviesti ir "Lietuvos energijos" direktorių Rymantą Juozaitį bei Vilniaus miesto policijos vyriausiąjį komisarą Eriką Kaliačių, tačiau vienas yra išvykęs į užsienį, o antrasis negalėjo atvykti, nes sunegalavo.

Kitas komisijos posėdis rengiamas pirmadienį. Į jį ketinama pakviesti R.Juozaitį, Kelmės rajono policijos komisarą Arvydą Spurgą, parlamentarus Egidijų Skarbalių ir Viktorą Uspaskichą, Pagėgių merą Kęstą Komskį.

Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirti sudaryta parlamentinė komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.

Komisija suformuota, VSD pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

Trečiadienį pranešta, kad komisija jau gavo įrodymų, jog prezidento Rolando Pakso patarėjai palaikė ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.