aA
Šią savaitę vilniečių pakantumą bandys šeši nepagrįstą visuomenės neapykantą keliantys objektai - "etatinius" atpirkimo ožius simbolizuojančios meninės instaliacijos. Kaip pranešė projekto "Nepagrįsta neapykanta" autorius skulptorius Vaidas Ramoška, sukūręs instaliacijas skirtingose miesto vietose, jis tikisi atkreipti visuomenės dėmesį į objektus, kurie neretai traktuojami kaip visų nacionalinių ir asmeninių nesėkmių priežastys, ir skatinti toleranciją.
"Nepagrįsta neapykanta"
"Nepagrįsta neapykanta" (Vaido Ramoskos nuotr.)
Tiesa, neapykanta prasiveržė jau ketvirtąją skulptūrų eksponavimo dieną. Vienam kūriniui - apie 300 kilogramų sveriančiai “Atpirkimo ožio” skulptūrai, eksponuojamai Gedimino prospekte, ties Centriniu knygynu, naktį iš lapkričio 12 d. į 13 d. buvo nudaužti ragai. O nuo nuotraukoje matomos Rotušės aikštėje pastatytos skulptūros “Auka” nuplėšti du telefono aparatai.

Pasak skulptūrų autoriaus, toks vandalizmas yra tiesioginė visuomenėje gajos nepagrįstos neapykantos problema. “Niokojantys veiksmai, nukreipti į kultūrinius objektus, tik patvirtina, kad šiuo projektu pataikiau tiesiai į tašką,” – sako autorius V. Ramoška.

Pasak menininko, jis nustebo, kad nukentėjo skulptūros, stovinčios centrinėse miesto gatvėse, kurios lyg ir turėtų būti saugiausios. Tuo tarpu mažiau saugiomis laikomose Vilniaus vietose – Autobusų ir Geležinkelio stotyse – pakabintos instaliacijos nenukentėjo.

Projektas vyks iki pirmadienio, lapkričio 17 d.

„Lietuvos telekomas” planuoja įsigyti dvi projekto „Nepagrįsta neapykanta” instaliacijas. Instaliacijos „Auka“ ir „Telefonas“ ir kiti projekto darbai šią savaitę eksponuojami Vilniuje, sakoma pranešime spaudai.

„Mums pasirodė aktuali menininko pavaizduota nepagrįstos neapykantos problema. Bendrovė stengiasi gerinti ryšius su klientais ir patenkinti jų poreikius, tačiau dar juntame kai kurių visuomenės grupių neigiamą nuostatą bendrovės atžvilgiu”, - sako AB „Lietuvos telekomas“ Ryšių su visuomene departamento direktorius Gintaras Furmanavičius.

Pasak jo, visuomenės nuomonė inertiška, nuo seniau nusistovėjusi - sunkiai pakeičiama. „Yra žmonių, kurie daug ką vertina remdamiesi kažkada patirtomis emocijomis ir nepastebi gerų permainų“, - sako RSVD direktorius G. Furmanavičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.