aA
Lietuvės pasiryžusios tapti surogatinėmis motinomis. Tačiau – tik už pinigus. Taip gimdyti vaiką dažniausiai ryžtasi skolų turinčios, į sunkią finansinę situaciją patekusios ir vyresnės nei 25 metų motinos, rašo „Klaipėda“.
Prasiskolinusios lietuvės tampa surogatinėmis motinomis
© Corbis

Pas mus surogatinė motinystė uždrausta. Tačiau kaimynėje Lenkijoje tai yra įmanoma. Ne taip seniai ten buvo atidarytas surogatinės motinystės centras. Skelbiama, kad tokių motinų paslaugos gali kainuoti nuo 15 iki 22 tūkst. dolerių. Klinika giriasi, kad klientų netrūksta.

Surogatinėmis motinomis pasišovusios tapti lietuvės pripažįsta, jog savo paslaugas siūlo tik užsieniečiams. Jauna lietuvė, internete įdėjusi skelbimą apie tai, kad yra pasiryžusi padovanoti džiaugsmą kūdikio išsiilgusiems tėvams, netrukus sulaukė skambučių.

Surogatinei motinystei moteris ryžosi esą suvokusi, kad kito šanso aprūpinti savo atžalą nėra. Kūdikio trokštantys tėvai lietuvei esą sutiko mokėti 45 tūkst. litų.

"Yra rizika, todėl tokie pinigai. Juk Lietuvoje viskas nelegalu. Manau, kad tokie pinigai yra verti to", – aiškino būsima motina.

Dažniausiai tokiam žingsniui besiryžtantys tėvai baiminasi, kad surogatinei motinai gali prabusti jausmai kūdikiui ir tai vėliau pakeis jos sprendimą. Tačiau Andželika aiškino, kad ji su būsimais tėvais suderėjo net kurį laiką kūdikį maitinti. Už papildomą mokestį šeima esą įkalbėjo lietuvę prižiūrėti naujagimį.

"Suderėjome po 300 eurų kas savaitę. Mokės ir po gimdymo", – tikino pašnekovė.

Akušerė-ginekologė, Klaipėdos medicinos centro "Jolsana" vadovė Jolanta Sąlygienė įsitikinusi, kad vaikų negalinčios susilaukti poros turi teisę ir į šį metodą. Centro vadovė pripažino, kad klinikos slenkstį ne kartą mynė kelios moterys, kurioms šis metodas būtų buvusi išeitis. "Jei yra kiaušidžių problemų, jei nėra gimdos, reikia kitos gimdos", – tikino medikė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.