aA
Prezidentūros skandalą tirianti laikinoji Seimo komisija prašo visų šalies gyventojų paramos - pateikti visą žinomą informaciją komisijos tiriamu klausimu. Tokį kreipimąsi laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui paskelbė ketvirtadienį, prieš pirmąjį viešą posėdį.
Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui
Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui
© ELTA
"Komisija, dirbdama viešai, tikisi sulaukti laiškų, kuriuos galima siųsti į Seimą šiuo adresu: Gedimino pr. 53, Vilnius", - nurodoma kreipimesi.

Pradėdama dirbti viešai, komisija siekia išvengti galimų mėginimų paveikti jos sprendimus iš šalies. Komisijos posėdį transliuos Lietuvos radijas ir televizija.

Seimo nariai ketvirtadienio rytą savo ruožtu priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo siekiama apsaugoti komisijos darbą nuo kitų institucijų įtakos. Seimas nutarė prašyti Respublikos Prezidento nesikviesti aukščiausių valstybės teisėsaugos pareigūnų tol, kol vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimo grasinimo R. Paksui ir kol dirba galimą grėsmę tirianti Seimo laikinoji komisija.

Taip pat nutarta pasiūlyti aukščiausiems valstybės teisėsaugos pareigūnams nekomentuoti Komisijos darbo ir priimamų sprendimų. Už tokį Seimo nutarimą balsavo 40 parlamentarų, prieš buvo 3, susilaikė - 12.

Laikinosios komisijos vadovas Aloyzas Sakalas trečiadienį pareiškė įžvelgiąs spaudimo ir kišimosi į komisijos darbą apraiškų tame, kad pastarosiomis dienomis Prezidentas kvietėsi į susitikimus generalinį prokurorą Antaną Klimavičių bei Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių. Abu pareigūnai po susitikimų su šalies vadovu išreiškė kategorišką nuostatą, kad Prezidento pokalbių pagal šalies įstatymus operatyvinėmis priemonėmis negalima klausytis net ir tada, kai šalies vadovas kalbasi su įtartinu asmeniu.

Antradienį žiniasklaida pranešė, kad Seimo tyrimo komisija iš Valstybės saugumo departamento gavo naujų įrašų. Tai Prezidento R. Pakso pokalbiai su liberaldemokratu, "Restako" firmos vadovu Algirdu Drakšu. Pokalbiuose esą šalies vadovas informuojamas apie dosniausio rinkimų kampanijos rėmėjo Jurijaus Borisovo pretenzijas.

Prezidentūros skandalą tirianti laikinoji Seimo komisija dirba jau 10 dienų.

Ketvirtadienį į 13 val. prasidėsiantį pirmąjį viešą posėdį kviečiama daug vadovaujančių policijos pareigūnų. Tai - Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, vyriausiasis komisaras policijos generalinio komisaro pavaduotojas Romualdas Algirdas Senovaitis, Vilniaus miesto vyriausiasis policijos komisaras Erikas Kaliačius, Šiaulių miesto vyriausiasis policijos komisaras Vidas Maigys, Palangos miesto policijos komisaras Edvardas Krasauskas bei Telšių miesto vyresnysis policijos komisaras Sauginas Laurušonis.

Į posėdį taip pat kviečiamas Lietuvos automobilių kelių direkcijos generalinis direktorius Virgaudas Puodžiukas, Krašto apsaugos ministerijos generalinis inspektorius pulkininkas Česlovas Jezerskas bei Valstybės saugumo departamento atstovai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.