aA
Žinomi Lietuvos mokslo bei kultūros veikėjai paragino prezidentą Rolandą Paksą pasitraukti iš pareigų dėl Prezidentūrą krečiančio skandalo ir taip "išsaugoti Prezidento institucijos autoritetą".
Jurga Ivanauskaitė
© ELTA
Ketvirtadienį išplatintame intelektualų kreipimesi į prezidentą teigiama, kad jam "nepavyks išvengti atsakomybės akistatoje su savimi pačiu už norom ar nenorom padarytas klaidas ir nepavyks atgauti Lietuvos žmonių pasitikėjimo, kad ir kaip rūpestingai dirbtų jo aparatas".

"Delsimas dalinius sprendimus padarė nebeįmanomus. Skaudu matyti, kaip esminę asmeninės politiko atsakomybės krizę mėginama pridengti priešų paieška ir karštligiškais atsitiktiniais argumentais", - pažymi kreipimąsi pasirašę mokslininkai, žurnalistai, teatralai, literatai, muzikologai, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Kreipimosi iniciatoriai nesiima spręsti, ar R.Paksas asmeniškai pažeidė įstatymus. Bet, kaip spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė kultūros leidinio "Naujasis Židinys - Aidai" vyriausiasis redaktorius Saulius Drazdauskas, visuomenės pasitikėjimas prezidentu jau pažeistas ir, jei R.Paksas liktų poste, jis "būtų prezidentas be autoriteto".

Kreipimesi be užuolankų teigiama, kad prezidentas neįstengia atitinkamai reaguoti į susiklosčiusią padėtį.

"Daug kas būtų pasikeitę, jei Jūs, užuot tapatinęsis su įtariamais rėmėjais bei patarėjais ir metęs kaltinimus institucijoms, kurios tiesiog vykdo savo pareigą, būtumėt iškart pradėjęs ryžtingai bendradarbiauti tiriant nusižengimus etikai ir galimus įstatymų pažeidimus", - savo pilietinę poziciją dėsto visuomenės veikėjai.

Kreipąmasi jau pasirašė rašytoja Jurga Ivanauskaitė, filosofas Leonidas Donskis, istorikai Edvardas Gudavičius ir Alvydas Nikžentaitis, Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, politologas Lauras Bielinis, žurnalų "Akiračiai" ir "Kultūros barai" bei savaitraščio "Literatūra ir menas" vyriausieji redaktoriai Liūtas Mockūnas, Bronys Savukynas ir Kornelijus Platelis bei dešimtys kitų žinomų Lietuvos visuomenėje žmonių.

Lietuvos Prezidentūrą jau dvi savaites krečia skandalas, Valstybės saugumo departamentui pateikus pažymą ir kitus duomenis apie prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.