aA
Į Lietuvą sugrįžo Lietuvos kariuomenės specialiųjų pajėgų eskadronas, šešis mėnesius dalyvavęs antiteroristinėje operacijoje Afganistane "Tvirta taika" ("Enduring Freedom"), rašoma pranešime spaudai. Patikrinus karių sveikatą, nė vieno jų nereikėjo hospitalizuoti. Dabar vyrams suteiktos atostogos.
Lietuvos kariai Afganistane
Lietuvos karius Afganistane aplankė prezidentas Rolandas Paksas (KAM-ELTA nuotrauka)<P>
Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius apdovanojo karius medaliu "Už tarptautines misijas". Sveikindamas į namus sugrįžusius karius, ministras padėkojo už gerą tarnybą, kurią aukštai įvertino ir koalicijos karinių pajėgų vadovybė.

Lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus pažymėjo, kad šią vieną sunkiausių Lietuvos karių misijų galima laikyti ir specialiųjų pajėgų atsiradimo pradžia. "Jeigu kariuomenė nori turėti specialiąsias pajėgas ar mano jas turinti, dar reikia, kad tai pripažintų specialiųjų pajėgų bendruomenė". Brigados generolo teigimu, tokį pripažinimą Lietuvos kariai įgijo gerai užsirekomendavę tarptautinėje operacijoje Afganistane.

Antiteroristinėje operacijoje "Tvirta taika" dalyvavo jau antras Lietuvos kariuomenės elitinio padalinio eskadronas. Kariai atliko tas pačias specialiosios žvalgybos, apsaugos užduotis kaip ir kitų koalicijos šalių pajėgos.

Šiemet spalio mėnesį Seimas priėmė sprendimą pratęsti Lietuvos karių dalyvavimą tarptautinėse operacijose Centrinės ir Pietų Azijos regione iki 2004 m. gruodžio 31 d.

Į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją Afganistane Tarptautinių saugumo paramos pajėgų sudėtyje gali būti pasiųsta iki 4 karių ir civilių tarnautojų bei iki 50 karių ir civilių tarnautojų - JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje "Tvirta taika". Konkreti karių išvykimo data dar nenumatyta.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.