aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ketvirtadienį Seimui pateikė įstatymo pataisą, kuri leistų policijos rėmėjams savarankiškai panaudoti prieš nusikaltėlius specialiąsias priemones, tarp jų - antrankius ir gumines lazdas.
"Tikiuosi, jog tai visuomenę padarys aktyvesnę kovojant su blogiu ir padidins žmonių norą burtis į tokias bendruomenes", - Seimo posėdyje sakė Policijos rėmėjų įstatymo pataisos projektą pateikęs A.Paulauskas.

Pasak jo, praktika rodo, jog policijos rėmėjai buriasi tokiose vietose, kur policijos pareigūnų nėra arba jie yra toli.

"Viena policija blogio neįveiks. Tik aktyvi visuomenės pozicija - ne tik kalbomis, bet ir veiksmais - gali sustabdyti nusikaltėlius", - sakė A.Paulauskas. Šių metų pavasarį, neapsikęsdami su gyvulių vagimis, Telšių rajono Upynos miestelio gyventojai subūrė savigynos būrį.

Upynos kaimo savigynos būrio nariai budi naktimis, saugodami ganomus gyvulius, patruliuoja renginių metu, stebi pravažiuojančius automobilius. Kaimo gyventojų teigimu, apylinkės policijos inspektorius gyvena už 35 kilometrų, todėl jį yra sunku greitai iškviesti.

Upynos kaimo gyventojai prašė Seimo pirmininko padovanoti guminių lazdų ir antrankių, tačiau to neleidžia padaryti dabar veikiantys įstatymai. Pasak A.Paulausko, šiuo metu policijos rėmėjai specialiąsias priemones gali naudoti tik kartu su policijos pareigūnais.

Seimo narys Jonas Čekuolis nuogąstavo, jog policijos rėmėjais gali tapti ir įvairūs "miestelių banditėliai".

Tačiau A.Paulauskas pažymėjo, jog policijos rėmėjų pažymėjimai bus išduodami policijoje, patikrinant, ar į rėmėjus pretenduojantys asmenys nėra teisti.

Už policijos rėmėjų įstatymo pataisą balsavo 47 Seimo nariai, 2 susilaikė. Prieš balsavo savo ryšių su Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais neslepiantis Vytautas Šustauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.