aA
Valdantiesiems nesipriešinant Seimas po pateikimo pritarė laikinosios komisijos sudarymui, kuri turėtų tirti galimą politikų kišimąsi į teisėsaugos institucijų darbą. Komisijos sudarymą inicijavo opoziciniai socialdemokratai, kurie pasipiktino spaudoje aprašytais atvejais, esą premjero Andriaus Kubiliaus aplinkos žmonės kišasi į teisėsaugininkų veiklą. Tačiau nutarimo projektas, kuriuo sudaroma komisija, buvo surašytas ypač aptakiai, tad valdantieji atvirai kalbėjo, jog komisija tirs mažiausiai dešimties metų įvykius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tai reikštų, kad į komisijos tyrimo lauką patektų ir socialdemokratų valdymo metais galimai daryta įtaka teisėsaugos institucijoms. A. Kubilius atvirai dėstė, kad komisija turės atsakyti į klausimus ir dėl atominės elektrinės uždarymo, ir dėl vadinamojo BBL (Boreika, Barkauskas, Liutkevičius – DELFI), ir dėl Vidmanto Žiemelio sūnaus Gedimino valdomos bendrovės „Agrowill“.

Balsuojant nutarimo projektui pritarė ir dauguma posėdyje dalyvavusių konservatorių-krikdemų atstovų, tad po pateikimo nutarimo projektui pritarta 99 Seimo nariams balsavus „už“, 4 – „prieš“ ir 14 parlamentarų susilaikius. Be to, Seimo pirmininkė Irena Degutienė šiam klausimui pasiūlė skubos tvarką – tai reiškia greitesnį nutarimo projekto nagrinėjimą komitetuose.

Taika ir ramybė gali vyrauti, kai premjeras miega?

Balsavimo rezultatai ypač pradžiugino premjerą A. Kubilių ir privertė nustebti opozicijos atstovus, kurie nesuprato ministro pirmininko nuotaikos kaitos – dar trečiadienį premjeras sakė nesuprantąs, ką tokia komisija turėtų tirti.

„Aš jau pradedu nesuprasti, kas Lietuvoje vyksta. Vakar premjeras A. Kubilius viešai sakė, kad jis nesupranta nei, ką ta komisija tirti turi, nei, ką ji turi veikti, ir apskritai nieko nebesupranta. Šiandien permiegojo, ramiai pagalvojo, pasirodo, viską supranta. Sveikinu, premjere, ilsėkitės dažniau“, - po balsavimo kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

„Matote, kaip gerai – taika ir ramybė Seime ir pasaulyje“, - replikavo parlamento vadovė I. Degutienė.

Apie miegą kalba sukosi ir toliau. Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis pareiškė manąs, jog A. Kubiliui veikiausiai ypač trūksta miego ir svarstė, kad, jei premjeras ilgiau miegotų, Lietuvoje būtų geriau gyventi.

„O, kad premjeras ilgiau miegotų, įsivaizduojate, kaip būtų gerai Lietuvoje po kokio mėnesio ar dviejų? Kad jam trūksta miego jau iš jo veido matyti. Ir kad premjerui su Konstitucija netvarkoje, irgi aišku“, - priešiškumo ministrui pirmininkui neslėpė socialdemokratas.

„Jei mažiau bus replikų, tai tas premjeras geriau miegos“, - kolegas ramino Seimo pirmininkė.

Norėjo tirti V.Valentinavičiaus ir D.Matulionio veiksmus, o tirs nežinia ką

Opozicinių socialdemokratų pasipiktinimą dėl neva neteisėto kišimosi į teisėsaugos institucijų darbą sukėlė dvi žiniasklaidoje aprašytos arba parodytos istorijos. Šios partijos atstovai pasibaisėjo pranešta informacija, jog premjero patarėjas Virgis Valentinavičius su dar keliais asmenimis nuvyko į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) ir paprašė informacijos apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Kazimiero Lukausko veiklą.

V. Valentinavičius vadovauja premjero sudarytai tarpžinybinei darbo grupei, kuri tiria galimus K. Lukausko tarnybinius nusižengimus. VMVT yra Ministro pirmininko tarnybai pavaldi institucija, be to, teigiama, kad su minima informacija, kuri neva nėra operatyvinė, V. Valentinavičiaus vadovaujamai tarpžinybinei grupei leido susipažinti prokuratūra.

Socdemai taip pat buvo pasipiktinę dienraštyje „Lietuvos rytas“ aprašyta situacija, jog Ministro pirmininko tarnybos sudaryta darbo grupė ėmėsi teisėjo vaidmens Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovės „Gustonys“ pajininkų – įmonės „AVG Investment“ ir maždaug 30 proc. balso teisės pajų turinčios Kazlauskų šeimynos byloje.

Tačiau Juliaus Sabatausko pristatytame nutarimo projekte nebuvo paminėtas nei vienas konkretus atvejis, kurį komisija turėtų tirti.

„Seimas, suprasdamas grėsmę Lietuvos Respublikos teisėsaugos sistemos funkcionavimui; konstatuodamas, kad labai svarbu ištirti galimai neteisėtą kai kurių politinių ir interesų grupuočių poveikį teisėsaugos institucijoms, o ypač – galimą korupciją aukščiausiose teisėsaugos institucijose; pabrėždamas parlamentinės kontrolės svarbą ir vadovaudamasis Seimo statuto 71, 72 ir 73 straipsniais, nutaria sudaryti Seimo laikinąją komisiją galimai neteisėtam politinių ir interesų grupuočių poveikiui teisėsaugos institucijoms, kai kuriems teisėsaugos institucijų atliekamiems tyrimams ir galimam sąmoningam trukdymui pareigūnams tirti nusikalstamas veikas ištirti”, - rašoma nutarimo projekte.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.